Doneer nuBestel gratis

Meer risico op gordelroos bij COPD

Patiënten met COPD hebben een verhoogd risico op het ontstaan van gordelroos, ontdekten onderzoekers uit Taiwan. Deze aandoening, ook wel herpes zoster genoemd, komt relatief vaak voor bij mensen bij wie het immuunsysteem niet optimaal functioneert, bijvoorbeeld bij patiënten met hiv of met een reumatische aandoening.

De onderzoekers vergeleken 8486 mensen met COPD met 33.944 mensen zonder COPD. In de groep COPD-patiënten werd een bijna twee keer zo hoog risico gezien op het ontstaan van gordelroos. Toen de groep patiënten verder werd opgesplitst, bleek het risico op het ontstaan van gordelroos het grootst bij patiënten die ontstekingsremmers in de vorm van tabletten gebruiken, zoals prednison. Deze middelen onderdrukken namelijk de reactie van het immuunsysteem. De kans was drie keer zo groot als bij mensen zonder COPD. De onderzoekers denken dat ook bij COPD-patiënten een verstoord immuunsysteem leidt tot meer kans op gordelroos. Omdat deze ziekte tot vervelende klachten kan leiden, raden de onderzoekers aan om patiënten met COPD te vaccineren tegen gordelroos. Of en wanneer deze suggestie van de onderzoekers in de praktijk toegepast gaat worden, is niet bekend.

Reacties (5)

Ik ben een vrouw van 61 jaar en 6 januari 2011 kreeg ik weer last van mijn astma en omdat ik beroerd ben van een kuur prednison heeft mijn huisarts een kuur dexamethason voorgeschreven om dat te proberen.
Dat heb ik 5 dagen volgehouden, was er zo hondsberoerd van dat ik in overleg met de huisarts in 2 dagen heb afgebouwd.
Kort erna brak er gordelroos uit op mijn hoofd.
Ik had meteen al een gevoel dat de oorzaak gezocht moest worden bij de dexamethason.
De huisarts wilde me anti-depressiva voorschrijven voor de gordelroos maar dat heb ik geweigerd.
Heb me gewend tot een homeopaat en die heeft me druppels gegeven van het Herpus Zoster virus en mijn hoofd behandeld door er elektromagnetische "lampen" op te zetten.
Ik was er snel vanaf en het heeft zich niet uitgebreid.

klopt niet, in 2003 kreeg ik bij mijn ernstige COPD ook gordelroos over een groot gebied. Te laat naar de huisarts gegaan dus een kuurtje tegen ....? hielp niet meer. Nog steeds heb ik veel pijn en slik ik pijnstillers. Dankzij deze akelige pijn zijn veel van mijn kennissen zonder COPD op tijd naar de huisarts gegaan om een kuurtje te slikken waarbij de gevolgen beperkt blijven.

misschien kan het Longfonds eens uitgebreider stil staan bij de symptonen en de vereiste actie bij gordelroos.

gordelroos heeft niets met mazelen te maken, wel met waterpokken meen ik.

Klopt.Ben COPD-er en heb ook heftige gordelroos gehad.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email info@longfonds.nl.