Help mee Gratis magazine

Medicijngebruik tijdens zwangerschap kan astma bij kinderen voorkomen

Astma bij kinderen kan worden voorkomen als zwangere vrouwen hun medicijnen trouw blijven gebruiken, zo blijkt uit Australisch onderzoek. Veel aanstaande moeders stoppen of verminderen hun medicijngebruik. Dit kan astma-aanvallen tot gevolg hebben en een negatieve invloed op het ongeboren kind. Het Longfonds adviseert hen medicijnen te blijven gebruiken, wel altijd in overleg met hun arts. 

Moeders verminderen hun medicijngebruik met de beste bedoelingen. Ze denken dat hun astma-medicijnen nooit goed kunnen zijn voor hun ongeboren kind. Dit is een misvatting die nu is aangetoond door een onderzoeksteam in het Australische Newcastle. Sterker nog: de medicijnen voorkomen juist dat de kinderen na hun geboorte astma ontwikkelen.
In het onderzoek zijn de kinderen van 179 moeders met astma gevolgd totdat ze de leeftijd van zes jaar bereikten. Van de moeders die gedurende hun zwangerschap hun medicijnen bleven innemen, kreeg slechts 25,9 procent astma tegen 43,2 procent bij de groep die geen medicijnen gebruikte. 

Bezorgdheid

Het Longfonds adviseert zwangere vrouwen daarom niet uit bezorgdheid te stoppen met medicijnen. ‘Het kan dus juist beter zijn voor het ongeboren kind om daarmee door te gaan, maar neem deze beslissing altijd in overleg met je eigen behandelend arts. Er zijn immers veel vormen van astma met evenzo verschillende behandelingen,’ zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.  

Reacties (2)

Precies wat Mirjana zegt! Ik ben toen ook gestopt omdat dat moest van de huisarts...
Toevoeging: mijn dochter van 7 heeft astma

Ik ben helemaal niet gestopt "met de beste bedoelingen. Ze denken dat hun astma-medicijnen nooit goed kunnen zijn voor hun ongeboren kind."
Ik ben gestopt omdat mijn huisarts me het verbood, gebaseerd op haar lijst met "verboden in de zwangerschap want geen lange termijn bewijs dat het onschadelijk is"
Alsof ik een keuze heb gehad?! Ik kreeg gewoon geen recept meer.
Geef je advies aan huisartsen in plaats van moeders het gevoel te geven dat ze een suffe keuze hebben gemaakt. En dan is nog de vraag wat jullie advies gebaseerd op 1 onderzoek doet vs de policy van huisartsen om gewoon niet voor te schrijven wat niet bewezen onschadelijk is.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.