Doneer nu Gratis magazine

Luchtkwaliteit grote steden nog te vervuild

De luchtkwaliteit in de vier grote steden is nog altijd onder de maat. Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

De vier grootste steden halen in 2015 de Europese normen voor fijnstof en stikstofdioxide niet. Dit kan betekenen dat de Europese Unie boetes oplegt en bouwprojecten verbiedt. Het Astma Fonds benadrukt dat ook de gezondheid in het geding is.

Norm niet gehaald

Dat de norm niet wordt gehaald, komt doordat maatregelen die sinds 2009 worden genomen minder effect hebben dan was beoogd. Zo blijkt het invoeren van schonere motoren en schonere brandstoffen niet voldoende op te leveren. Ook het instellen van milieuzones, plaatsen waar alleen 'schone' vrachtwagens en bestelauto's mogen komen, levert te weinig milieuwinst op. Het Astma Fonds werkt nu met de VNG en GGD Nederland aan een aansporing tot krachtiger gemeentelijk beleid.

Meer maatregelen

Van de luchtkwaliteit in de vier grote steden is die in Rotterdam het slechtst. Volgens de Rotterdamse Rekenkamer doet de gemeente te weinig om elektrisch rijden te stimuleren en vervuilende bedrijven aan te pakken.
De Rekenkamers stellen in een brief aan de Tweede Kamer dat er meer maatregelen moeten worden genomen om de luchtkwaliteit in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht te verbeteren.
 

Reacties (1)

Op uw site lees ik dat het astma fonds samen met vng en ggd nederland werkt aan krachtiger gemeentelijk beleid om de luchtkwaliteit te verbeteren. Graag kom ik in contact met degenen die hiermee bezig zijn, om mijn kennis over goede voorbeelden in verschillende steden te delen, zoals bv roermond.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.