Doneer nu Gratis magazine

Luchtkwaliteit beïnvloedt schoolprestaties van kinderen

De kwaliteit van de lucht waarin kinderen opgroeien, heeft invloed op hun schoolprestaties. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie. Het Longfonds pleit er al jaren voor om geen scholen naast drukke verkeerswegen te bouwen.

Kinderen die in een omgeving wonen waarin ze veel uitlaatgassen van auto's, vrachtwagen en bussen inademen, halen relatief lage cijfers op school. Dat komt mogelijk omdat ze vaker ziek zijn, of omdat hun hersenen zich minder goed ontwikkelen onder invloed van de uitlaatgassen.

Woonplaats

De onderzoekers verzamelden gegevens over de woonplaats en de schoolprestaties van 1.895 kinderen. Per kind zochten zij uit hoeveel luchtvervuiling er jaarlijks werd geregistreerd in hun leefomgeving. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen die relatief veel uitlaatgassen inademen beduidend minder hoge cijfers halen op school. Daarbij werd rekening gehouden met andere factoren die schoolprestaties beïnvloeden, zoals de opleiding van hun ouders.

Ziek

Volgens hoofdonderzoekster Sara Grineski kunnen de resultaten op twee manieren worden uitgelegd. ‘Of luchtvervuiling leidt bij kinderen tot ziektes, zoals astma of luchtweginfecties, en dat leidt tot schoolverzuim en mindere prestaties, òf voortdurende blootstelling aan giftige uitlaatstoffen beïnvloedt de ontwikkeling van de hersenen negatief.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Population of Environment.

Reacties (3)

@Thijs Meijer, In Nederland is het wettelijk toegestaan om naast de snelweg een school te bouwen mits op die locatie de normen voor luchtvervuiling niet worden overschreden. GGD’en en Longfonds vinden dat niet verstandig. Ook onder de normen doen gezondheidseffecten van luchtvervuiling zich voor. GGD’en en Longfonds pleiten ervoor om altijd een afstand van 300 meter tot een snelweg en 50 meter tot een provinciale weg of drukke stadsweg (meer dan 50 voertuigen per etmaal) in acht te nemen.

De gemeente zoekt een herbestemming van een kantoorpand nabij de A1 en denkt aan een schoolfunctie.
Wat is de laatste stand van de strijd voor gezonde luchtkwaliteit voor scholieren? Roet-wetgeving in de maak?

Het valt mij op dat het Longfonds steeds weer valt over luchtvervuiling door verkeer en de gevolgen van roken.

Dat hele woonwijken binnenkort weer een bijzonder slechte luchtkwaliteit hebben door houtkachels e.d. daar hoor je het Longfonds niet over.

Wat doet het Longfonds hiertegen?

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.