Doneer nu Gratis magazine

Longfonds voert actie in Den Haag: lucht in Nederland moet gezonder!

Dinsdag 14 februari laat het Longfonds in Den Haag zien dat Nederland zich zorgen maakt over de ongezonde lucht die we inademen. De afgelopen weken zijn er al bijna 400.000 checks gedaan op longfonds.nl/gezondelucht. Uit al die checks blijkt dat de lucht in Nederland bijna overal ongezond is. Op het Plein in Den Haag staat een gigantisch scherm waarop selfies worden gedeeld die de slechte luchtkwaliteit in Nederland tonen. Zo geeft de Nederlandse bevolking zijn boodschap af aan de Tweede Kamer. Het Nationaal Luchtplan moet er zo snel mogelijk komen.

Ongezond

Op de site van het Longfonds is het mogelijk om te checken hoe gezond de lucht is die je inademt. Sinds 16 januari zijn al bijna 400.000 checks gedaan. Bij de meeste mensen bleek de lucht die zij op dat moment inademden ongezond te zijn. De meeste mensen kregen de uitslag matig. ‘Dat is heel zorgelijk’, volgens Longfonds directeur Michael Rutgers. ‘De gezondheidseffecten zijn enorm. Elk jaar overlijden in ons land meer dan 5000 mensen door de ongezonde lucht die in hun longen terechtkomt.’

Smog

Dat de luchtkwaliteit in Nederland te wensen over laat, hebben veel mensen de afgelopen weken ervaren. In Nederland was een smogalarm van kracht waarbij in diverse steden de luchtkwaliteit als slecht werd gekwalificeerd door het RIVM. Veel longpatiënten ondervinden meer klachten door smog. Voor hen betekent dat vaak dat zij meer medicatie moeten gebruiken. Jaarlijks belanden 16.000 mensen in het ziekenhuis door deze vieze lucht. Ook mensen zonder longziekten kunnen door luchtverontreiniging ziek worden of eerder overlijden. Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt door de lucht die hij inademt.

Nationaal Luchtplan

In november vorig jaar stemde de Tweede Kamer in met een motie voor het invoeren van een Nationaal Luchtplan. Vandaag is het Longfonds in Den Haag om met klem aan de Vaste Kamercommissie Infrastructuur en Milieu te vragen dit plan zo snel mogelijk te realiseren. Dat doet het Longfonds  door te laten zien dat het plan massaal gesteund wordt door de Nederlandse bevolking. Belangrijk is dat bij de invulling van het Nationaal Luchtplan gezondheid voorop komt te staan. Samen met gemeenten en provincies moeten de grootste knelpunten en oplossingen in kaart worden gebracht.

Reacties (1)

Prima actie, maar heel jammer dat het samenwerkingsverband "Adem Graag in Den Haag" niet eerder op de hoogte is gesteld van deze actie. Wij hadden dan onze (Haagse) achterban kunnen aansporen de actie met hun aanwezigheid te ondersteunen. Wij zijn ook al jaren bezig de Haagse (plaatselijke) politici te wijzen op de ernst van het probleem van de luchtverontreiniging door vooral de mobiliteit. Kennelijk was ook Milieudefensie niet op de hoogte. M.i. is samenwerking vereist om resultaten te boeken.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.