Help mee Gratis magazine

Longfonds pleit voor stookalarm

Mensen worden ziek van houtrook. Veel mensen zijn zich daar niet bewust van en daarom pleit het Longfonds voor een stookalarm. In België is zo’n stookalarm er al. Mensen krijgen het advies om op een windstille en mistige dag rekening met elkaar te houden en niet te stoken.  Dit om de risico’s van houtrook voor de gezondheid van mensen te beperken (of voorkomen). Dat is ook in Nederland hard nodig, vindt het Longfonds. Niemand wil ziek worden door wat hij inademt.

Veel mensen zijn zich er niet bewust van dat rook van houtvuur fijnstof bevat en daarmee een serieuze vervuiling van de lucht is. Twee uur bij de open haard zorgt voor net zoveel fijnstof als een rit met de auto van Amsterdam naar Milaan. Houtrook is schadelijk voor iedereen, maar mensen met een longziekte, ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten. Benauwdheid en veel hoesten met als gevolg meer medicijnen, opname in het ziekenhuis met een longaanval en verslechtering van de longfunctie. Dit is een vrij onbekend probleem in Nederland. Het stookalarm kan bijdragen aan de bewustwording en mensen stimuleren het stookgedrag aan te passen.

Herkenning

Het merendeel van de gemeenten herkent deze problemen aan de hand van binnengekomen klachten, daarom is het stookalarm bij windstil weer en mist hard nodig. Het Longfonds pleit er dan ook voor dat het stookalarm op korte termijn ingevoerd wordt in Nederland.

Reacties (122)

Ik woon in een buurt waar ook veel gestookt wordt (ook als huisverwarming). Voorheen was ik blij wanneer het zomer werd (minder gestook) maar door buitenkachels en dergelijke is de overlast in de zomermaanden nauwelijks minder. Ik merk dat veel mensen niet het besef hebben hoe ongezond en schadelijk het is. Ik denk dat hier meer aandacht aan moet worden besteed via allerlei kanalen (krant, spotje op tv). Het verbaast me ook dat er veel reclame wordt gemaakt voor (buiten)haarden, vuurkorven, barbecues en dergelijke. Zo krijgen mensen ook niet het besef dat het ongezond is. Ik hoop dat er echt stappen worden gezet zodat binnenkort iedereen kan genieten van frisse lucht.

Verbod op het verbranden van hout juich ik toe. In mijn huis en op het dakterras krijg ik het benauwd door de vervuilde lucht. Veel bewoners in mijn buurt in Amsterdam hebben een open haard. Er zijn nog veel woonboten zonder aansluiting op het gasnet, kennelijk mogen ze van de gemeente volop hout verbranden. Mijn vrees is dat mijn longen houden het niet lang volhouden.

Een goed begin, maar het liefst zie ik stoken helemaal verboden worden. En zeker niet meer nieuwe houthaarden inbouwen!!
Ik heb voor zover ik weet nog hartstikke gezonde longen, maar wel extreem veel last van de stank van alles wat brandt (houtvuur, vuurkorven, barbecues, etc) en ik kan er echt wanhopig, boos, en verdrietig van worden.
Belachelijk dat dit in deze tijd nog geaccepteerd wordt, ook wat milieu betreft. Er zijn zoveel alternatieven die ook 'gezellig' zijn - want dat is vaak het argument voor een houtkachel. Dat kan ook anders en dan zonder anderen ermee te belasten. Zo asociaal.
Ik wacht met smart op een geheel verbod.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.