Help mee Gratis magazine

Longfonds brengt luchtkwaliteit en zorgen van Nederland in kaart

Door minder op hout te stoken en minder auto te rijden, kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het gezonder maken van de lucht. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van het Longfonds. De lucht die we op veel plekken inademen is ongezond, daarom kan vanaf vandaag iedereen op zijn of haar locatie checken wat de luchtkwaliteit is. Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van lokale bronnen, zoals houtrook en verkeer. Directeur Michael Rutgers. “Met deze campagne roepen we gemeenten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op luchtkwaliteit onderdeel te maken van de nieuw te vormen coalitie. Deze cijfers laten ook echt zien dat er een verschil gemaakt kan worden. Wij willen dat niemand meer ziek wordt van de lucht die hij inademt.”

TNO heeft uitgerekend hoe groot de bijdrage van houtstook en verkeer op lokaal niveau is aan de luchtkwaliteit. Een belangrijke maat voor de luchtvervuiling door verkeer is stikstofdioxide (NO2), een gas dat het gevolg is van verbranding. De bijdrage van persoonsverkeer aan de NO2 concentraties is in Nederland gemiddeld 13%. In steden als bijvoorbeeld Amsterdam of Rotterdam met een hoge verkeersdruk is de bijdrage nog groter. In Amsterdam is het aandeel NO2 door verkeer zelfs bijna 20%, aldus TNO.  

Fijnstof

Naast verkeer levert houtstook lokaal ook een grote bijdrage aan de slechte luchtkwaliteit. Houtstook zorgt vooral voor fijnstof in de lucht. TNO heeft berekend dat houtstook in de winter gemiddeld verantwoordelijk is voor 10% van de fijnstofconcentraties. Minder hout verbranden heeft dus direct een gunstig effect. Op lokaal niveau is het effect van houtstook nog groter. In bijvoorbeeld Utrecht zorgt geen hout stoken ervoor dat er 12% minder fijnstof in de lucht komt.  

Lokale maatregelen

In een groot deel van Nederland is de luchtkwaliteit onder de maat. In verschillende gemeenten worden zelfs de Europese normen overschreden. Op dit moment zijn er onvoldoende maatregelen om de lucht gezonder te maken. En de maatregelen die genomen worden zijn niet effectief genoeg en leveren te weinig gezondheidswinst op. Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen door maatregelen te nemen die de luchtkwaliteit gezonder maken. Denk aan het invoeren van een milieuzone, het beperken van de houtstook bij nieuwbouwprojecten en voorlichting geven. Met de nieuwe campagne wil het Longfonds de druk op de gemeente opvoeren om zulke maatregelen te nemen.

Zorgen delen

Het Longfonds verzamelt de komende weken de zorgen van burgers over de luchtkwaliteit in hun gemeente. Iedereen die met de check van het Longfonds (www.longfonds.nl/gezondelucht) de luchtkwaliteit bij hem of haar in de buurt checkt, roept het Longfonds op te delen waarover ze zich zorgen maken in hun gemeente. Daarbij kunnen mensen aangeven over welke thema’s zij zich het meest zich zorgen maken, zoals houtrook, verkeer of intensieve veehouderij. Met al deze reacties gaat het Longfonds naar de gemeenten met de oproep de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Reacties (47)

@L.RIPHAGEN De luchtkwaliteitscheck van het Longfonds maakt gebruik van data van het RIVM en laat de actuele luchtkwaliteit op leefniveau zien. De lucht die we in Nederland inademen wordt bepaald door veel bronnen: verkeer, industrie, intensieve veehouderij, luchtvaart, scheepvaart, houtstook, biomassacentrales. Daarnaast is het weer een grote factor. Zo is er op zonnige dagen met weinig wind vaak meer luchtvervuiling dan wanneer het regent.
Door de coronamaatregelen is er nu minder auto- en vliegverkeer. Het RIVM verwacht hierdoor een verbetering van de luchtkwaliteit op leefniveau, voor fijnstof tussen de 5 en 10 procent en voor stikstofdioxide tussen de 10 en 20 procent, maar kan dat in hun metingen nu nog niet overal zien. Het RIVM zegt daarover: Er is nog geen duidelijk verband zichtbaar tussen verminderde mobiliteit en concentraties fijnstof en stikstofdioxide in Nederland. De afname van de verkeersemissies heeft echter wel effect. Bij een langer aanhoudende vermindering van mobiliteit en uitstoot zal de luchtkwaliteit merkbaar verbeteren. Op specifieke locaties, bijvoorbeeld direct langs drukke wegen, zijn de effecten nu al waarneembaar.

Beste mijnheer/mevrouw, ik check regelmatig de luchtkwaliteit in onze omgeving. Veelal was deze van onvoldoende kwaliteit maar ook waren er wel goede resultaten. De laatste 2 maand, sinds de crisis is er sprake van een slechte kwaliteit terwijl je een goede zou verwachten. Is hier een verklaring voor? Graag hoor ik van U, met vriendelijke groet Luud Riphagen

Ik ben wel heel verbaasd hoor.
Zit met mijn zuster in het bos in Ruinen (Drenthe) en check de lucht. Matig 4,4
Vervolgens checken we een adres in Amsterdam Buitenveldert. Matig 4,1 Deze plek ligt onder de Bulderbaan van Schiphol maar er wordt op dit moment idd weinig gevlogen ivm Corona.
Maar klopt dit? Beter in de stad dan in het bos??
Mvg.
Renée Lagerwaard (v)

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.