Help mee Bestel gratis

Kortstondig smog door vuurwerk

In de eerste uren van 2019 is in veel steden van Nederland kortstondig smog door fijnstof gemeten. De oorzaak was de grote hoeveelheid vuurwerk die tijdens de jaarwisseling is afgestoken. De luchtkwaliteit was in de steden korte tijd zeer slecht volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Michael Rutgers: 'Als er op zo'n avond als oudejaarsavond zoveel fijnstof is, is dat voor longen heel ongezond'. Bekijk hier het volledige item van RTV Utrecht.

Hoogste concentratie in Utrecht

De hoogste concentratie fijn stof is gemeten op een meetstation in Utrecht. Daar werd een gemiddelde uurconcentratie van 1252 microgram fijnstof per kubieke meter lucht gemeten. De fijnstofconcentraties zijn in de loop van de nacht op veel plaatsen al snel weer gedaald tot normale waarden. Benieuwd naar de luchtkwaliteit op uw locatie? Doe dan de luchtcheck.

Verminderde longfunctie

Een verhoogde concentratie fijn stof in de lucht door vuurwerk kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid. Een groot probleem voor de ruim 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Maar liefst de helft van deze mensen ervaart namelijk klachten door vuurwerk!

Metingen met burgers

Het RIVM heeft dit jaar opnieuw de resultaten van burgermetingen aan fijnstof rond de jaarwisseling verzameld en weergegeven. Hierbij leverden deelnemers eigen metingen van vuurwerksmog aan voor het data portaal van het RIVM. Overheden, burgers en andere partijen kunnen hier meetgegevens uitwisselen. De eerste resultaten van de deelnemers kunt u zien op Samen vuurwerk meten

Bewust

Het Longfonds ziet het liefst zo min mogelijk vuurpijlen de lucht in gaan. Michael Rutgers: 'Mensen moeten er bewust van zijn dat vuurwerk een probleem oplevert voor mensen met een longziekte'. Bekijk hier het volledige item van RTV Utrecht.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.