Doneer nu Gratis magazine

Klaslokaal: groter risico op astma dan thuis

Op de basisschool ademen kinderen vijf keer zo veel  schimmels en bacteriën in als thuis. Door deze hoge concentraties komt astma onder leerlingen vaak voor. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. ‘Op school moet je niet ziek worden door wat je inademt’, vindt directeur Michael Rutgers van het Longfonds, dat meebetaalde aan het onderzoek.

De lucht in de klas kan leiden tot het ontstaan van niet-allergische astma bij leerlingen. Dat blijkt uit metingen van stof en bacteriën in de lucht in klassen en in woningen van leerlingen, door onderzoekers van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht. ‘De niveaus op school bleken samen te hangen met het voorkomen van niet-allergische astma bij de kinderen’, zegt professor Dick Heederik, hoogleraar Gezondheidsrisico-analyse aan het IRAS. ‘Die samenhang was er niet bij woningen.’
Astma is onder kinderen de grootste ongeneeslijke ziekte, in Nederland zijn ruim 120.000 kinderen met astma.

Honden en katten

De onderzoekers verzamelden stofmonsters op 10 basisscholen en in 169 woningen van leerlingen. In die monsters werden schimmels en bacteriën gemeten, waar kinderen op kunnen reageren. Opvallend zijn de hoge niveaus van honden- en kattenallergenen op de scholen: dertien keer hoger dan in huishoudens zonder hond of kat. En maar vier keer lager dan in huizen met een hond of kat. Ook schimmels en bacteriën komen op school meer voor dan thuis, tot vijf keer meer. De hoge niveaus op school hangen samen met niet-allergische astma bij kinderen, dat geldt niet voor de niveaus thuis.

Scholen aan de slag

‘Door gedrag, schoonmaak, ventilatie en inrichting kun je vandaag al in de klas het verschil maken’, zegt Rutgers. De overheid stimuleert dat elke school met een CO2-meter de luchtkwaliteit meet. ‘Vervolgens kan de school zelf aan de slag via het Thema Milieu van het vignet Gezonde School’, zegt Rutgers. ‘Als school onderscheidt je je daarmee, als ouder kun je daar om vragen.’

Reacties (1)

Ik wil u graag wijzen op de overheidsverplichting die inmiddels zijn teruggedraaid naar ernstige aanbeveling om scholen te wijzen op hun zorgplicht waar het gaat om het inventariseren op asbest. U kunt op diverse zoekmachines van alles vinden daarover. Kijkt u dan toch vooral óók eens naar de Engelse situatie waar men verder is in de aanpak. Vergeet niet dat asbest in heel véél schoolgebouwen nog aanwezig is en zeker niet altijd in de zgn. 'hechtgebonden' veilige toestand. De verplichting ligt dan ook bij de scholen om daar wat aan te doen. Bovendien zijn kinderen (is wetenschappelijk aangetoond) gevoeliger voor de carcinome inwerking van asbestvezels. Sommige plekken in scholen zijn risicovoller dan andere...Je zult maar nét vaak op zo'n locatie vertoeven als leerkracht óf... LEERLING ?! In de UK heeft Michael Lees zijn nek uitgestoken om de samenleving erop te wijzen dat geschiedenisles óók over "asbest in de samenleving" zou moeten gaan om de bewustwording - dus NIET de paniek !! - op een beter niveau te kunnen krijgen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.