Help mee Gratis magazine

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen kunnen vanaf 16 december de kinkhoestvaccinatie halen via het consultatiebureau. Verloskundige hulpverleners zullen de zwangere over deze mogelijkheid informeren. Praktijken hebben folders en posters gekregen waarmee zwangeren kunnen worden geïnformeerd. De vaccinatie is te halen met 22 weken, zodat te vroeggeboren baby’s ook baat hebben bij de vaccinatie. De vaccinatie wordt daarom ook wel de 22 wekenprik genoemd.

Hoe werkt het?

Na de 22 wekenprik maakt het lichaam antistoffen aan. Deze stoffen gaan via de placenta naar de ongeboren baby. Dit zorgt ervoor dat de baby voor de eerste maanden van z'n leven voldoende antistoffen heeft. Als een moeder al gevaccineerd is, kan de eerste vaccinatie van de baby vaak vervallen. Baby’s krijgen dan een vaccinatie bij 3, 5 en 11 maanden. Als de moeder niet is gevaccineerd tijdens de zwangerschap krijgt de baby een vaccinatie bij 2, 3, 5 en 11 maanden. Bovendien beschermt de prik niet alleen de baby, maar ook de moeder. 

Verloskundige zorgverlener

De verloskundige zorgverlener moet zwangere vrouwen tussen de 14 en de 22 weken wijzen op de vaccinatie en een folder met uitnodigingsbrief meegeven. Verloskundigen hebben een brief van het RIVM ontvangen met achtergrondinformatie en uitleg over de gang van zaken. Ook het voorlichtsmateriaal is verstuurd. Deze zijn ook bij te bestellen via de RIVM-site.

Campagne

Het RIVM is een publiekscampagne gestart om de kinkhoestvaccinatie onder de aandacht te brengen. De campagne is vooral te zien op social media, en online magazines en platforms zoals Ouders van Nu. De campagne is begonnen in december en zal nog maanden doorlopen.

Reacties (1)

Heel goed! Vreselijke ziekte!
Ik ben 70 jaar en heb 13 jaar geleden kinkhoest gehad, ik zou graag nog een keer ingeënt willen worden, want na 10 jaar kan je het weer krijgen.
Ben astma patiënt en moet er niet aan denken het nog een keer te krijgen!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.