Help mee Bestel gratis

Kans op slechte luchtkwaliteit door zomersmog

Het RIVM waarschuwt vanmiddag voor kans op zomersmog, vooral lokaal in het Zuidoosten van Nederland. Smog kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. 

Het gebruik van barbecues, vuurkorven en terrashaarden draagt op deze warme en windstille dagen extra bij aan de ongezonde luchtkwaliteit. Longfonds directeur Michael Rutgers: 'Mensen met een longziekte hebben echt ontzettend veel last van de slechte luchtkwaliteit. Wij willen daarom dat er in de toekomst een waarschuwing uitgaat om bij dit soort weersomstandigheden niet te stoken.'

Ozonsmog

Bij smog is gedurende enkele uren of dagen sprake van hoge concentraties luchtvervuiling, door fijnstof of ozon. Ozonsmog zien we vooral in de zomer op zonnige, windstille dagen met oostenwind. Juist op die dagen wordt in Nederland de barbecue of vuurkorf aangestoken.

Meer medicatie

Eelke Haze-Kischemoller heeft ernstig astma en heeft op warme dagen met weinig wind veel last van de ongezonde lucht: 'Er blijft dan te veel rommel in de lucht hangen die op mijn longen slaat. Mijn longen klappen dicht en ik ben erg benauwd. Met de rook van barbecues en vuurkorven daarbij heb ik nog meer last. Het betekent voor mij ook meer medicatie gebruiken.' Datzelfde geldt voor Setareh Ancery-Foumani: 'Toen ik nog geen astma had, vond ik barbecueën heerlijk. Nu kan een barbecue in de buurt ervoor zorgen dat ik op de Eerste Hulp belandt door de benauwdheid.'

smogalarm

In Nederland geldt bij hoge concentraties luchtvervuiling een smogalarm. Het Longfonds pleit voor de invoering van een stookalarm. Dat advies is eerder dit jaar gedaan door het Platform Houtrook en Gezondheid, waarin het Longfonds samen met gemeenten, het RIVM en andere belanghebbende partijen werkt aan oplossingen voor de gezondheidsschade door houtrook. Daarnaast pleit het Platform onder andere voor meer voorlichting om de schadelijke effecten van houtrook meer bekend te maken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (ministerie I&M) heeft aangegeven met de aanbevelingen aan de slag te gaan. 'We hopen dat ze zo snel mogelijk werk maakt van een stookalarm dat net als het smogalarm grote groepen mensen bereikt', aldus Rutgers.

Gezondheidsklachten

Niet alleen voor mensen met een longziekte, maar ook voor mensen met gezonde longen heeft de slechte luchtkwaliteit nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Ongezonde lucht kan onder andere zorgen voor irritatie van keel, neus en ogen, hoesten, kortademigheid en hoofdpijn. Als mensen klachten hebben, dan is het verstandig om bij zomersmog inspanning te vermijden. Bij zomersmog is binnen de beste plek, omdat daar de ozon snel wordt afgebroken.

Reacties (5)

Dank voor de smog info, = moeilijk te vinden en ik zie het eigenlijk nooit bij een weerbericht

Summersmog is ook in combo van de chemicalieen van chemtrails. De dagen dat t vol zit (zie dit gebeuren voor mn neus woon 4 hoog) Heb ik meer last de smog zit vast in de troep kan geen kant op.

Ook ik ben ernstig longpatient en bij stilstaand zeer warm weer loop ik bijna te stikken mijn longen slaan dicht voor mijn gevoel.
Ben dan weer blij thuis te zijn waar ik een lamp en een apparaatje heb staan die negatieve ionen produceren.
Hier kan ik weer gezuiverde lucht inademen

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.