Help mee Gratis magazine

Inspanningsastma al bij jonge kinderen aan te tonen

Een test met een springkussen maakt het mogelijk om inspanningsastma bij jonge kinderen aan te tonen. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek Janneke van Leeuwen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Van Leeuwen ontwierp een inspanningstest om inspanningsastma bij 5- tot 7-jarige kinderen vast te stellen. De kinderen sprongen hierbij zes minuten op een springkussen. Uit de resultaten van deze test blijkt dat bij veel kinderen inspanningsastma al begint tijdens de inspanning en niet erna. Bij hen daalde de longfunctie al snel tijdens de inspanning, soms al na twee minuten.

Overgewicht

Van Leeuwen laat verder zien dat een kind een groter risico loopt op inspanningsastma als het op jonge leeftijd al eens in het ziekenhuis is opgenomen voor bronchiolitis. Dit is een virale longinfectie die leidt tot een ontsteking van de kleinste buisjes die naar de longblaasjes voeren. Daarnaast is er een verband tussen overgewicht en inspanningsastma. Kinderen met overgewicht hebben ernstiger inspanningsastma dan kinderen zonder overgewicht. Van Leeuwen concludeerde dat een geringe afname van BMI bij hen al leidde tot een verbetering van inspanningsastma. Dat is wellicht te verklaren doordat diepere ademteugen mogelijk zijn of dat afvallen de ontsteking van de luchtwegen vermindert.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.