Help mee Bestel gratis

Historische stap op weg naar Rookvrije Generatie

Met de plannen voor tabaksontmoediging in het vandaag gepresenteerde Preventieakkoord komt een Rookvrije Generatie steeds dichterbij. Het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding, die samenwerken in de Alliantie Nederland Rookvrij, hebben vandaag hun handtekening gezet onder het akkoord. Michael Rutgers, directeur Longfonds, is blij: “Hiermee zetten wij een historische stap naar een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke effecten van tabak.”

Het akkoord tussen de overheid en maatschappelijke partners bevat afspraken die de Rookvrije Generatie dichterbij brengen. Dit gebeurt enerzijds door maatregelen en activiteiten die roken minder aantrekkelijk en zichtbaar maken, en anderzijds door verbeterde hulp bij het stoppen met roken. Het gaat dan om rookvrije omgevingen waar kinderen komen (van rookvrije zwangerschap tot rookvrije sportvelden, schoolpleinen en speelplekken), beperkingen van marketing en verkoop van tabak, een verhoogde prijs van tabak, meer hulp bij het stoppen met roken en doorlopende bewustwordings- en stopcampagnes.

Groot draagvlak

Ruim 8 op de 10 Nederlanders willen dat plekken waar kinderen sporten, spelen en naar school gaan rookvrij worden. Een groeiend aantal gemeenten, scholen, sportclubs, speeltuinen en bedrijven zet zich hier voor in. Daarnaast wil een ruime meerderheid van de Nederlanders (84%) dat de overheid maatregelen neemt om kinderen te beschermen tegen de verleidingen van tabaksproducten. [1] “Dat is niet voor niets,” zegt Floris Italianer, directeur Hartstichting en voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij, die met de overheid en andere partijen onderhandelde over het Preventieakkoord. “Elke week raken honderden kinderen verslaafd aan roken. Dat is voor iedereen onacceptabel, of je nou zelf rookt of niet. Niemand wil dat kinderen gaan roken.”

Integrale aanpak

Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van tabak. Daarmee is tabak de grootste vermijdbare doodsoorzaak in ons land. De gezondheidsfondsen benadrukken daarom het belang van het in zijn geheel uitvoeren van de afspraken voor tabaksontmoediging in het Preventieakkoord. De belangrijkste maatregelen worden hier uitgelegd. Alleen een volledig pakket aan maatregelen kan ervoor zorgen dat in 2040 geen enkel kind meer rookt of ooit gaat roken.

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie. www.rookvrijegeneratie.nl

[1] Onderzoek uit mei 2018, uitgevoerd door Kantar Public, in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Reacties (3)

Goed zo maar we zijn al telaat er zijn al heel wat slachtoffers gevallen! De diesel moet op de bon peperdure maken dus onbetaalbaar laten ze daar eens mee beginnen en de knoop doorhakken!

Ik ook dat er schoone lucht komt en de tabak prijs omhoog gaat

Dan moeten jullie alles verbieden want je krijg niet alleen kanker van roken ook van uitlaatgassen en schoonmaakmiddelen zelfs als je in de buitenlucht met alle fijnstof en alcohol maak meer schade dat je lief is dus het heeft helemaal niet met roken te maken zelf longkanker dankzij schoonmaak zooi maar daar wordt niet voor gewaarschuwd

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.