Help mee Bestel gratis

Het einde van onnodige medicijnwissel in zicht?

Van de apotheek een ander medicijn meekrijgen dan u gewend bent. Dat is voor veel mensen met een ongeneeslijke ziekte een bekend probleem met vervelende gevolgen. Het Longfonds wil dat mensen met een longziekte niet meer hoeven te wisselen van merk medicijn en inhalator. Ook minister Bruins is het erover eens dat er iets moet gebeuren aan het (onnodig) wisselen van medicijnen. Daarom is hij een ‘bestuurlijk overleg’ gestart om dit probleem aan te pakken.

Naar schatting wisselt een miljoen mensen met een ongeneeslijke ziekte per jaar vaak meerdere keren van merk medicijn. En één op de vier mensen bij wie de arts ‘Medische Noodzaak’ op het recept schrijft, krijgt dat merk medicijn toch niet mee bij de apotheek. Mensen die een ander middel krijgen dan hun eigen vaste kunnen daar soms vervelende bijwerkingen van krijgen, ziek van worden of andere problemen van ondervinden.

Eerste stappen

Samen met apothekers, artsen, zorgverzekeraars en andere patiëntenorganisaties is het ministerie van VWS op 31 oktober een ‘bestuurlijk overleg’ gestart. Alle partijen konden zich grotendeels vinden in het voorstel dat het Longfonds samen met 13 andere patiëntenorganisaties heeft gedaan. Dit voorstel bestaat uit drie punten:

  1. Er moet een lijst komen met medicijnen waarbij niet gewisseld moet worden.
  2. Eén keer wisselen mag, maar wel onder voorwaarden.
  3. Er moeten duidelijke afspraken komen over medische noodzaak: wanneer mag er bij een patiënt echt niet gewisseld worden en hoe wordt dat duidelijk gemaakt?
     

Het ministerie stelt daarom twee werkgroepen samen, die deze drie punten kunnen uitwerken. Waarschijnlijk zullen deze werkgroepen in mei klaar zijn. Hopelijk krijgen mensen met een longziekte en alle andere patiënten vanaf dat moment eindelijk steeds het medicijn mee dat op het recept staat.

Meer weten? Bekijk het factsheet over Knelpunten bij het wisselen van medicijnen zonder medische reden.

Meedoen aan Longpanel?

Met hulp van de panelleden kan het Longfonds onderzoeken wat een grote groep mensen met een longziekte vindt van de gezondheidszorg of wat hun ervaringen zijn. Uw mening en ervaring is belangrijk voor het verbeteren van de zorg voor mensen met een longziekte. 

Aanmelden Longpanel
Reacties (17)

ben tevreden

COPD patiënt.
Begin December (2017) had ik een herhaal recept gevraagd van 90 Spiriva inhalatie. Heb ik al zeker 10 jaar.
Kwam bij de apotheek, Kreeg te horen dat ik deze maar eens moest gaan gebruiken. Tiotrus 10 MC. Ik gaf duidelijk aan dat ik dat niet wilde. Maar zoals gewoonlijk moest het. Oké ik naar huis. Ben er mee begonnen en wel op 15-12-2017 en wat denk je. In de nacht van 22 op 23-12-2017 kreeg ik voor de zoveelste keer een hoest bui met slijm. Kreeg geen lucht meer ik het bed uit naar de badkamer gegaan werd steeds erger met geen lucht meer krijgen. Mijn vrouw geroepen. Die meteen de ambulance gebeld waren er gelukkig zo medicatie gegeven. Ik werd daardoor wat rustiger onderzocht. het vermoeden een pneumothorax (klaplong). Dus met spoed naar het ziekenhuis. En ja hoor een pneumothorax (klaplong). Al met al een kostenpost van
Ambulance: 682,29
Nog eens Ambulance: 117,00
Opnamen Ziekenhuis: 8326,37
Totaal: 9125,66 Ja en allemaal euro's
Gelukkig heeft mijn huisarts en longarts er voor gezorgd dat ik de Spiriva weer terug heb. En het gaat weer redelijk. Maar mijn longen hebben toch weer een extra tik gehad. Dit is mijn ervaring met die verandering van medicatie. GRT Piet.

Ik ga heel goed op supplementen,die worden helaas niet vergoed,ik heb een terminale diagnose IPF de medicijnen die een klein beetje remmen kost 2700€ in de maand en ik slik enzymen die ik alleen in de USA kan krijgen en die het heel goed doen maar dat wordt niet vergoedt want de lobby van de pharmacie heeft teveel invloed op de politiek.longartsen durven of kunnen daar niet in meegaan want alternatief is moeilijk te meten en ze spannen zich er ook niet voor in om te kijken wat er eigenlijk wel positief aan is.het hele systeem van pharmacie en verzekeraars en de lobby daar achter moet is goed onder de loep worden genomen!Andre

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.