Help mee Bestel gratis

Het einde van onnodige medicijnwissel in zicht?

Van de apotheek een ander medicijn meekrijgen dan u gewend bent. Dat is voor veel mensen met een ongeneeslijke ziekte een bekend probleem met vervelende gevolgen. Het Longfonds wil dat mensen met een longziekte niet meer hoeven te wisselen van merk medicijn en inhalator. Ook minister Bruins is het erover eens dat er iets moet gebeuren aan het (onnodig) wisselen van medicijnen. Daarom is hij een ‘bestuurlijk overleg’ gestart om dit probleem aan te pakken.

Naar schatting wisselt een miljoen mensen met een ongeneeslijke ziekte per jaar vaak meerdere keren van merk medicijn. En één op de vier mensen bij wie de arts ‘Medische Noodzaak’ op het recept schrijft, krijgt dat merk medicijn toch niet mee bij de apotheek. Mensen die een ander middel krijgen dan hun eigen vaste kunnen daar soms vervelende bijwerkingen van krijgen, ziek van worden of andere problemen van ondervinden.

Eerste stappen

Samen met apothekers, artsen, zorgverzekeraars en andere patiëntenorganisaties is het ministerie van VWS op 31 oktober een ‘bestuurlijk overleg’ gestart. Alle partijen konden zich grotendeels vinden in het voorstel dat het Longfonds samen met 13 andere patiëntenorganisaties heeft gedaan. Dit voorstel bestaat uit drie punten:

  1. Er moet een lijst komen met medicijnen waarbij niet gewisseld moet worden.
  2. Eén keer wisselen mag, maar wel onder voorwaarden.
  3. Er moeten duidelijke afspraken komen over medische noodzaak: wanneer mag er bij een patiënt echt niet gewisseld worden en hoe wordt dat duidelijk gemaakt?
     

Het ministerie stelt daarom twee werkgroepen samen, die deze drie punten kunnen uitwerken. Waarschijnlijk zullen deze werkgroepen in mei klaar zijn. Hopelijk krijgen mensen met een longziekte en alle andere patiënten vanaf dat moment eindelijk steeds het medicijn mee dat op het recept staat.

Meer weten? Bekijk het factsheet over Knelpunten bij het wisselen van medicijnen zonder medische reden.

Meedoen aan Longpanel?

Met hulp van de panelleden kan het Longfonds onderzoeken wat een grote groep mensen met een longziekte vindt van de gezondheidszorg of wat hun ervaringen zijn. Uw mening en ervaring is belangrijk voor het verbeteren van de zorg voor mensen met een longziekte. 

Aanmelden Longpanel
Reacties (21)

Van de allergoloog heb ik voor mijn allergisch astma
Atimos, Alvesco en Ventolin gekregen. Werkt prima.
Bijna altijd krijg ik dit van de apotheek mee. Indien men iets anders wil geven zeg ik dat ik dan naar een andere apotheek ga. Eigenlijk krijg ik dan toch wat voorgeschreven is. Zou eigenlijk altijd zo moeten gaan.
Jacqueline

ik heb gold 4 en heb het div malen meegemaakt dat zonder mij ervan in kennis te stellen ik andere merk medicijnen kreeg (niet in de orginele verpakking) waar ik dood en dood ziek van werd . ik heb de appotheek hierover aangesproken en hun verantwoordelijk gesteld voor de gevolgen hiervan ,het heeft tot nu toe geholpen (ze kunnen hier nu niet meer onderuit .met dat wisten we niet!!

Ik gebruik al jaren flixotide en ventolin, kreeg nu ineens
van de apotheker een ander merk waar ik benauwd van word. Mijn apotheker heeft dat ook al eens eerder met andere medicijnen gedaan, ging ook niet goed.
Ik word boos van altijd maar een ander merk geven als wat de arts voorschrijft.
Bezuinigen op de zorg??? dit kost gigantisch veel meer waar de apotheker veel baat bij heeft.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.