Help mee Bestel gratis

Grote steden ondanks luchtvervuiling toch klimaatvriendelijkst

Hoewel in de grote steden sprake is van de meeste luchtvervuiling en lawaai voeren Amsterdam, Utrecht en Rotterdam wel het beste beleid om een gezonde en klimaatvriendelijke stad te worden.

De steden bieden fietsers, voetgangers en gebruikers van openbaar vervoer de beste voorzieningen en hebben meer oog voor schoner en efficiënt autogebruik dan andere gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Fietsersbond, het Longfonds en Milieudefensie, MENSenSTRAAT, Natuur & Milieu, Rover en Wandelnet. De organisaties roepen alle steden op om de komende jaren te zorgen voor duurzame, actieve en gezonde mobiliteit. Volgens Anne Knol van Milieudefensie kunnen gemeenten veel doen om over te stappen naar duurzame mobiliteit.

Winst behalen

'Met dit onderzoek kunnen zij zien op welke punten ze het goed doen, op welke punten minder, en wat ze van elkaar kunnen leren', stelt Knol. 'Want zelfs bij de koplopers is nog veel winst te behalen. De grootste knelpunten op het gebied van luchtvervuiling, drukte en lawaai vinden we bijvoorbeeld in de grote steden. Er is ook daar dus nog een wereld te winnen.'

Hoe gezond is de lucht in uw buurt?

De lucht die we inademen in Nederland is op de meeste plekken ongezond. U kunt er letterlijk doodziek van worden. Elk jaar overlijden er ruim 12.000 mensen vroegtijdig door ongezonde lucht. En elke dag belanden er meer dan 40 mensen met spoed in het ziekenhuis door luchtvervuiling. Niet alleen mensen met een longziekte worden ziek van ongezonde lucht, ook voor gezonde mensen is dit op de lange termijn schadelijk. Wilt u weten hoe gezond de lucht is in uw buurt? Doe dan hier de check.

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 3x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten die u moet weten. Meld u snel aan. De oplage is beperkt. 

Bestel nu gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.