Doneer nu Gratis magazine

GGD waarschuwt voor ongezonde rook uit houtkachels

Rook uit houtkachels kan de gezondheid schaden. Dat blijkt uit onderzoek van de drie noordelijke GGD's en de Universiteit van Utrecht. Het Longfonds pleit er dan ook voor om minder te stoken en niet op hout. Ook regelgeving kan gezondheidsschade voorkomen.

De onderzoekers noemen houtkachels en vuurkorven “een heet hangijzer”. Stokers en klagers ruziën vaak over overlast en de daadwerkelijke luchtvervuiling. Een gesprek met de buren en juridische stappen leiden zelden tot een oplossing. De onderzoekers volgden tien gezinnen die ernstige klachten hebben over de houtrook van de buren. Bij acht van de tien onderzochte woningen blijkt de gemeten hoeveelheid fijnstof ongezond: regelmatig hoger dan de gezondheidsgrenzen, een “serieuze verontreiniging”.

Wanhopig

Houtkachels kunnen stankoverlast geven, maar ook gezondheidsklachten zoals irritatie van ogen, neus en keel. “Mensen met een longziekte, kinderen en andere gevoelige groepen merken het snel en worden daadwerkelijk ziek van houtrook”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds, dat ongezonde lucht wil aanpakken. “Hout stoken is ongezond, voor de buren maar ook voor de stoker zelf.” Nu het stookseizoen is begonnen, melden meer mensen zich met klachten. “Soms zijn dat schrijnende verhalen van wanhopige mensen.”

De GGD geeft tips voor mensen die houtkachels gebruiken. Zoals het advies om de kachel niet te gebruiken als hoofdverwarming of om niet te stoken bij windstil weer. Het Longfonds onderschrijft de suggestie om de regelgeving tegen het licht te houden. Daarover is het Longfonds in gesprek met overheden, gezondheidskundigen en andere kenner.

Reacties (22)

2015 nu 2019 ik woon in Enspijk het word steeds erger in de winter stinkkachels zomers vuurkorven ik krijg er steeds meer last van ben herstellende van een longontsteking heb smorgens brand in m,n keel van de stank

@ Karen Je kunt gebruik maken van het ‘stappenplan voor de gehinderde’ dat te vinden is in de toolkit ‘Houtstook door particulieren, hoe voorkom je overlast’. Stuur evt. een mail naar de Advieslijn dan kunnen we je digitaal informatie geven advieslijn@longfonds.nl

Nog kort vervolg op mijn vorige mail aan u:
De houtkacheloverlastbezorgers wonen in een straat die parallel loopt aan mijn straat.
Hebben jullie ook illustratiemateriaal van de gevolgen?
Mochten de mogelijkheid er zijn dat u dit toe stuurt dan verneem ik het graag, omdat ik die info bij de overlastveroorzakers in de bus wil deponeren of persoonlijk aan hen af te geven om toch nog eens in gesprek te gaan.
Vriendelijke groet, Karen Versloot

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.