Help mee Bestel gratis

Gezonde lucht: geen verbod op houtkachels

Staatssecretaris Van Veldhoven voert geen algemeen verbod op houtkachels in, ze wil wel eerder strengere eisen stellen aan houtkachels. Daarnaast wil de staatssecretaris betere voorlichting, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Op die manier wil ze de grootste gezondheidsproblemen die houtrook opleveren aanpakken ‘Voor het Longfonds is dit onvoldoende,’ vertelt Pauline van Voorst, woordvoerder van het Longfonds.

Voorlichting

Van Veldhoven schrijft dat mensen met een houtkachel beter geïnformeerd moeten worden hoe zij het beste kunnen stoken en wanneer. Daarnaast wil de staatssecretaris houtstokers bewuster maken van de overlast en gezondheidsproblemen die het kan veroorzaken. Pauline van Voorst: ‘De nadruk ligt in de voorlichting nu op beter stoken. Dat betekent nog steeds uitstoot van schadelijke stoffen. Wij vinden het belangrijk dat het algemeen publiek goed wordt geïnformeerd over de risico’s voor hun gezondheid en dat zij worden aangeraden niet op hout te stoken.’

Uitstoot beperken

De staatssecretaris wil naast voorlichting ook hogere eisen stellen aan de uitstoot van schadelijke stoffen, vooral fijnstof. Dit sluit aan bij de scherpere Europese uitstootregels voor houtkachels die over drie jaar ingevoerd worden. Van Veldhoven haalt de invoering van die eisen in Nederland nu naar voren: vanaf 1 januari 2020 moeten nieuw verkochte kachels allemaal aan de nieuwe regels voldoen. In de praktijk blijken kachels die aan deze richtlijn voldoen een hoge uitstoot ultrafijnstof te hebben. Het Longfonds verwacht dus geen of onvoldoende gezondheidswinst van deze maatregel.

Stookalarm

Het RIVM en het KNMI werken op dit moment aan een stookalert, waarbij houtkachelgebruikers een berichtje krijgen wanneer het weer ongeschikt is om de kachel aan te maken. In de brief geeft de staatssecretaris aan dat het stookalarm waarschijnlijk volgende winter gebruikt kan worden. Pauline van Voorst: ‘Het Longfonds vindt het belangrijk om bij een stookalarm te vermelden dat je beter helemaal niet op hout moet stoken, anders is een stookalert een legitimering van stoken op de dagen dat er geen alert is en dat is onterecht. Hout stoken is altijd ongezond.’

De taak van de gemeente

Op dit moment kan de gemeente iemand een stookverbod opleggen in geval van overlast. In de praktijk blijkt  dat gemeenten het vaak moeilijk vinden om te bepalen wanneer er sprake is van overlast. Daarom heeft de staatssecretaris TNO opdracht gegeven om een meetsysteem te maken waardoor gemeenten kunnen bepalen hoeveel rook er uit de schoorsteen komt. Wanneer dit systeem gereed is, is nog onduidelijk.

Benauwd

1,2 miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte. Voor 59 procent van de mensen met COPD en 64 procent van de mensen met astma betekent dit dat zij regelmatig benauwd zijn door houtrook. Dit aantal is de laatste jaren toegenomen (1). Het Longfonds maakt zich hard voor gezonde lucht en gezonde longen en pleit er daarom voor om niet op hout te stoken.

Kom lokaal in actie

Het Longfonds roept mensen zelf op om actie te ondernemen in de gemeente, bijvoorbeeld door het organiseren van discussie-avonden. Iedereen die dat wil kan terecht bij een relatiemanager van het Longfonds.

1: Longmonitor, NIVEL, in opdracht van het Longfonds, verschijnt in februari 2019, M. Heins, P. Spreeuwenberg, M. Heijmans

Gezonde lucht, wat kan ik doen?

U haalt meer dan 20.000 keer per dag adem. Maar wat ademt u in? Als u ozon, roet en fijnstof inademt kunt u zelfs ziek worden. Lees hier meer over en ontdek wat u kunt doen.

Bestel gratis het boekje Gezonde lucht
Reacties (22)

Stook alert? Zal alleen werken als houtstook ook daadwerkelijk wordt verboden als er een alert aktief is. Daarnaast roet- en fijnstof filter verplichten net als bij dieselauto's en het is zo afgelopen met de overlast. Ik ben alleen bang dat er iets te veel beleidsmakers zijn met een houtkachel anders was het al lang voor elkaar.

Sinds de hogere gasprijzen lijkt het aantal houtkachels en de bijbehorende overlast erg te zijn toegenomen.

Ik woon in een nieuwbouwwijk met een paar buren die al niet op hun eigen gezondheid letten en al zeker geen rekening houden met die van een ander. Wat de weersomstandigheden ook zijn, gewoon met een veel te laag geplaatste afvoerpijp stank en ongezonde lucht verspreiden.

Dit zou zeker in nieuwe huizen/wijken zonder schoorsteen verboden moeten worden. Dan maar liever het milieubelastende gas, dan kan ik in ieder geval de ramen open zetten in plaats van met gesloten ramen de longen uit mijn lijf hoesten.

Geachte,

Laat ik het netjes houden,maar heel graag WEG met die VRESELIJKE HOUTKACHELS!!!!!!!!!
En nee, geen stookalert,de mensen met die kachels doen dat toch niet.
Gewoon verbieden die krengen!!!
Hopelijk gaat dit helpen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.