Doneer nu Gratis magazine

Gemeenschappelijke erfelijke oorzaken van astma, hooikoorts en eczeem ontdekt

Uit een grote internationale studie blijkt dat 136 erfelijke varianten in 132 genen de drie veelvoorkomende allergische ziekten veroorzaken. Het gaat hier om de ziekten astma, hooikoorts en eczeem. Uit deze studie blijkt voor het eerst dat er een gemeenschappelijke erfelijke aanleg is voor deze ziekten, dit verklaart waarom een persoon vaak tegelijkertijd last heeft van de drie ziekten.

Dit is de eerste studie waarbij er gekeken werd naar de gemeenschappelijke elementen van astma, hooikoorts en eczeem. De ziekten hebben alle drie betrekking op een ander lichaamsdeel, namelijk de long, de neus en de huid. Er was al wel bekend dat de drie ziekten elementen met elkaar deelden, maar het was nog niet bekend welke elementen dit waren en in welke genen deze te vinden waren.  

Onderzoek

Nadat van meer dan 360.000 mensen het genetische materiaal is onderzocht, ontdekten de onderzoekers 136 erfelijke varianten in 132 genen die de allergische ziekten veroorzaakten. Bijna alle erfelijke varianten droegen bij aan alle drie de ziekten. Van al deze varianten waren er slechts zes varianten die specifiek waren voor eczeem, hooikoorts of astma. De genen hebben allemaal invloed op de manier waarop de cellen van het immuunsysteem werken.

In dit onderzoek werkten UMCG’ers Judith Vonk en Gerard Koppelman samen met onderzoekers uit Australië, USA en Europa. 

Gratis LONGWIJZER

Ontvang nu gratis 3x ons magazine LONGWIJZER. Hierin staan ervaringen, tips en alle ontwikkelingen over longziekten die u moet weten. Meld u snel aan. De oplage is beperkt. 

Bestel nu gratis
Reacties (4)

interessant artikel

@Aria. Dat kan hoor. Stuur even een berichtje met je naam en adres gegevens naar servicelijn@longfonds.nl onder vermelding van gratis longwijzer (dit is voor een half jaar).

Ik ontvang graag de gratis longwijzer. dit om dat ik zelf erg astma heeft en het onmogelijk is om het zelf te betalen

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.