Help mee Gratis magazine

Fysiotherapie voorkomt longaanvallen bij COPD

Fysiotherapeutische behandeling is de belangrijkste therapie bij COPD. Met geprotocolleerde fysiotherapie wordt gericht gewerkt aan de conditie. Hiermee kunnen longaanvallen worden voorkomen of uitgesteld zodat de longen niet verder achteruitgaan. Dat blijkt uit promotieonderzoek van klinisch epidemioloog, bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Emmylou Beekman van het Maastricht UMC+.

Met gespecialiseerde fysiotherapie voor COPD wordt geprobeerd longaanvallen te voorkomen door o.a. de lichamelijke conditie en spierkracht zo optimaal mogelijk te trainen. Er zitten wel wat hiaten in het wetenschappelijke bewijs over effectiviteit van de behandeling. Dat komt omdat het heel moeilijk is om wetenschappelijk een rechtstreeks verband aan te tonen tussen de fysiotherapiebehandeling en het wel of niet ontstaan van longaanvallen. Daarnaast hebben COPD-patiënten vaak ook nog andere aandoeningen die effect hebben op het functioneren.

Behandel en controlegroep

In het onderzoek van Beekman is gewerkt met een behandel- en een controlegroep. De behandelgroep kreeg een protocol-gestuurd fysiotherapieprogramma met hoog-intensieve inspanningstraining. De controlegroep kreeg geen fysiotherapie of een dusdanig laag-intensief programma dat er geen effect verwacht kon worden.

Reacties (16)

Hallo, goed dat dit wetenschappelijk bewijs er ligt! Nu nog een minister die inziet dat de maatregel om de fysiotherapie voor een groot deel te schrappen miv 2019 onmiddellijk terug gedraaid moet worden. Wat een domme/kortzichtige beslissing...door deze therapie minder exacerbaties (longaanvallen) dus minder prednisonkuren, minder ziekenhuisopnames, kortom betere kwaliteit van leven, voor categorie Goldklasse 2 heel belangrijk om erger te voorkomen zodat die groep mensen redelijk goed kan blijven functioneren. Zit de overheid te wachten op meer mensen die hun baan niet vol kunnen houden? Meer ziekenhuisopnames? Dacht het niet.....Longfonds, longartsen en fysiotherapeuten zet hem op, maak een vuist samen tegen deze verkeerde bezuinigingsmaatregelen! Bewijs lig er!! Succes en bedankt namens mij als donateur van het Longfonds!!

#Edwin, voor een fysiotherapeut in de buurt kunt u het best bij de huisarts informeren. Wat betreft de vergoedingen vanuit de zorgverzekering, kunt u uw eigen verzekering even bellen om het te vragen.

Waar/bij wie kan ik deze fysio oefeningen doen? Woon in Deurningen bij Hengelo.
En wordt dit vergoed vanuit de basis ziektekostenverzekering?

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.