Help mee Bestel gratis

Fysiotherapie voor mensen met COPD vrijwel zeker in basisverzekering

Fysiotherapie en oefentherapie komen voor mensen met COPD (vanaf GOLD 2) in 2019 vrijwel zeker vanaf de 1e behandeling in de basisverzekering in plaats vanaf de 21ste behandeling. Dat is het advies van het Zorginstituut Nederland aan Minister Bruins.

Het Longfonds heeft zich hier jarenlang samen met anderen, zoals de beroepsgroep voor fysiotherapeuten, voor ingespannen. 'We zijn blij dat de zogenoemde 'KNIP' voor deze groep uit de fysiotherapie is. We kregen en krijgen hier veel klachten over en er zijn schrijnende gevallen bekend die fysiotherapie nodig hebben, maar de eerste 20 behandelingen simpelweg niet kunnen betalen.' Het eigen risico blijft overigens, net als in voorgaande jaren, van toepassing op fysiotherapie. Dit betekent dat u het eigen risico eerst moet 'volmaken', voordat uw zorgverzekering gaat vergoeden. Ook blijft het nodig dat uw behandelend (long)arts het ermee eens moet zijn dat uw fysiotherapie/oefentherapie nodig heeft.

Zorgen

We maken ons echter zorgen over de maximering van het aantal behandelingen fysiotherapie. Dit is eenzijdig door het Zorginstituut Nederland aan de minister geadviseerd om de overgang van de eerste 20 behandelingen naar de basisverzekering ‘kostenneutraal’ te kunnen uitvoeren. Hoeveel behandelingen dat zijn, hangt af van de ernst van de COPD. Daarom zijn we hierover samen met betrokken partijen, waaronder de LAN en de KNGF, nog in gesprek met het Zorginstituut Nederland. 

Alles over COPD

Wilt u alle informatie over COPD thuis nog eens rustig nalezen? Wilt u de informatie over COPD gebruiken om anderen uit te leggen wat deze longziekte voor u betekent? Of wilt u de informatie aan iemand anders geven? Bestel dit handige boekje zodat u informatie over COPD altijd bij de hand heeft.

Bestel gratis
Reacties (46)

@Arend van Veen, overleg met de zorgverlener/arts of je niet in de zwaardere categorie moet worden ingedeeld.
Bespreek verder met de fysiotherapeut/zorgverlener wat je zelf aan bewegen en oefeningen kan- en misschien wel moet doen om niet achteruit te gaan. En 2-wekelijks bespreken hoe het is gegaan.

Hoe is het mogelijk dat je als patient gestraft wordt als je trouw, met begeleiding van een fysiotherapeut, oefeningen doet om in een voor een ernstige COPD patient goede conditie te blijven. Je bespaart dan op ziekenhuisopnames en krijgt minder exacerbaties maar wordt dan fors gestraft door minder fysiotherapeutische behandelingen. Je doet je best en wordt vervolgens gestraft. Reden om minder je best te doen, minder te oefenen en meer in het ziekenhuis terecht te komen? Over bezuiniging op zorgkosten gesproken. Weten ze wel waar ze mee bezig zijn. Het is al moeilijk genoeg om te blijven oefenen. Zonder stimulans en begeleiding van de fysiotherapeut valt dat helemaal zwaar. Zij zijn degenen die juist ingeschakeld moeten worden om te bezuinigen op zorgkosten. Zij voorkomen veel exacerbaties en opnames. Het Zorginstituut heeft geen idee over hoe je moet bezuinigen op zorg. Dat is duidelijk.

Het is schandalig geworden die fysio voor longpatienten
Ben je kei benauwd, maar je hebt geen longaanvallen dan kan je fluiten naar je longtherapie, dan krijg je er 3 of 27 en volgend jaar nog maar 3

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.