Help mee Bestel gratis

Fysiotherapie voor mensen met COPD vrijwel zeker in basisverzekering

Fysiotherapie en oefentherapie komen voor mensen met COPD (vanaf GOLD 2) in 2019 vrijwel zeker vanaf de 1e behandeling in de basisverzekering in plaats vanaf de 21ste behandeling. Dat is het advies van het Zorginstituut Nederland aan Minister Bruins.

Het Longfonds heeft zich hier jarenlang samen met anderen, zoals de beroepsgroep voor fysiotherapeuten, voor ingespannen. 'We zijn blij dat de zogenoemde 'KNIP' voor deze groep uit de fysiotherapie is. We kregen en krijgen hier veel klachten over en er zijn schrijnende gevallen bekend die fysiotherapie nodig hebben, maar de eerste 20 behandelingen simpelweg niet kunnen betalen.' Het eigen risico blijft overigens, net als in voorgaande jaren, van toepassing op fysiotherapie. Dit betekent dat u het eigen risico eerst moet 'volmaken', voordat uw zorgverzekering gaat vergoeden. Ook blijft het nodig dat uw behandelend (long)arts het ermee eens moet zijn dat uw fysiotherapie/oefentherapie nodig heeft.

Zorgen

We maken ons echter zorgen over de maximering van het aantal behandelingen fysiotherapie. Dit is eenzijdig door het Zorginstituut Nederland aan de minister geadviseerd om de overgang van de eerste 20 behandelingen naar de basisverzekering ‘kostenneutraal’ te kunnen uitvoeren. Hoeveel behandelingen dat zijn, hangt af van de ernst van de COPD. Daarom zijn we hierover samen met betrokken partijen, waaronder de LAN en de KNGF, nog in gesprek met het Zorginstituut Nederland. 

Alles over COPD

Wilt u alle informatie over COPD thuis nog eens rustig nalezen? Wilt u de informatie over COPD gebruiken om anderen uit te leggen wat deze longziekte voor u betekent? Of wilt u de informatie aan iemand anders geven? Bestel dit handige boekje zodat u informatie over COPD altijd bij de hand heeft.

Bestel gratis
Reacties (38)

Uitleg van het begrip exacerbatie:
“(…) Een exacerbatie van COPD is een verslechtering van de conditie van de patiënt binnen één of enkele dagen, die wordt gekenmerkt door een toename van dyspneu en hoesten – al of niet met slijm opgeven – die groter is dan de normale dag-tot-dagvariabiliteit. 7)
De ernst van een exacerbatie wordt geclassificeerd volgens de mate van behandeling die nodig is: niet-ernstig (verhogen dosering luchtwegverwijders), of ernstig (orale corticosteroïdkuur met of zonder antibioticumkuur of ziekenhuisopname). (…)”
Bron: NHG-Standaard COPD (Nederlands Huisartsen Genootschap): https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-copd#idp557888

@Maria van den Boogaard, stel deze vraag vooral even aan je behandelend arts. De arts zou je hier meer over kunnen vertellen.

De abcd indeling fysiotherapie bij COPD :
Wat is het criterium van exacerbatie ?

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.