Doneer nu Gratis magazine

Fysiotherapie voor mensen met COPD vrijwel zeker in basisverzekering

Fysiotherapie en oefentherapie komen voor mensen met COPD (vanaf GOLD 2) in 2019 vrijwel zeker vanaf de 1e behandeling in de basisverzekering in plaats vanaf de 21ste behandeling.

Dat is het advies van het Zorginstituut Nederland aan Minister Bruins. Het Longfonds heeft zich hier jarenlang samen met anderen, zoals de beroepsgroep voor fysiotherapeuten, voor ingespannen. 'We zijn blij dat  de zogenoemde 'KNIP' voor deze groep nu eindelijk uit de fysiotherapie is.' We kregen en krijgen hier veel klachten over en er zijn schrijnende gevallen bekend die fysiotherapie nodig hebben, maar de eerste 20 behandelingen simpelweg niet kunnen betalen.

Aantal behandelingen

Het is echter niet allemaal ‘goud wat er blinkt’. Om de overgang van de eerste 20 behandelingen naar de basisverzekering ‘kostenneutraal’ te kunnen uitvoeren, wordt het aantal behandelingen dat iemand per jaar kan krijgen wel gemaximeerd. Hoeveel behandelingen dat zijn, hangt af van de ernst van de COPD. Ook blijft het nodig dat uw behandelend (long)arts het er mee eens moet zijn dat u fysiotherapie/oefentherapie nodig heeft.

Zodra opname in het basispakket definitief is, zullen wij u uitgebreider informeren. Dit zal voor 1 augustus het geval zijn.

Alles over COPD

Heeft u net de diagnose COPD? Bestel gratis dit boekje met veel informatie over de behandeling, maar ook tips voor omgaan met energie, voeding en bewegen. 

Bestel gratis
Reacties (24)

@Ton Dassen Voor mensen die onbeperkt en meerdere keren per week fysiotherapie krijgen is deze nieuwe regeling minder gunstig omdat er vermoedelijk een maximum gaat komen aan het aantal behandelingen. Hoeveel behandelingen dit zijn is afhankelijk van de ernst van de COPD. In die zin is uw zorg over het beperken van behandelingen misschien nog niet nodig. Wij hebben gepleit voor:
- Opname in het basispakket vanaf de 1e behandeling
- Geen beperking van het aantal behandelingen.
Het Zorginstituut heeft besloten om wel het totaal aantal behandelingen per jaar te beperken.

Voor mij zeker niet gunstig! Gemiddeld train ik 2 keer per week en doe dit gemiddeld 40 weken lang.
Ik zit in Gold 4. Met mijn medicijnen ben ik de eerste maand mijn eigen risico al kwijt.
Met deze regeling zal ik waarschijnlijk nog maar om de 2 weken een keer kunnen trainen, waardoor mijn conditie achteruit zal gaan! En zal ik vaker naar de huisarts of longarts moeten gaan. en die hebben het al zo druk. Ik maak me er ernstige zorgen over!
Kan Longfonds hier iets aan doen?

ik hoop ook dat het eens voor astma gaat gelden.
Helaas kan ik de sportschool niet betalen, en merk toch dat ik na mijn 3 maanden revalidatiecentrum weer terug glij naar mijn mindere niveau. Is toch jammer.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.