Help mee Bestel gratis

Fijnstof dodelijker dan gedacht

Langdurige blootstelling aan fijnstof blijkt dodelijker dan gedacht. Zelfs bij lage concentraties.

De Europese norm voor luchtvervuiling is 25 microgram per kubieke meter. Uit onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht blijkt echter dat de risico's zelfs onder 15 mcg/m3 groot zijn. Een groot deel van de Europese bevolking wordt aan deze concentratie blootgesteld, aldus de onderzoekers. Deze conclusie trokken zij na het bestuderen van bestaande studies in 22 gebieden. De onderzoekers vinden het zorgwekkend dat het risico op vervroegde sterfte ook onder de Europese norm van  25 microgram per kubieke meter blijft bestaan. De norm van de Wereld Gezondheidsorganisatie is 10 mcg/m3.

Drukke straat

Uit het onderzoek blijkt dat het risico dat iemand sterft door fijnstof met 7 procent toeneemt per stijging van 5 mcg/m3. ‘Dat is het verschil tussen een drukke straat in de stad en een plek zonder invloed van verkeer’, zegt onderzoeker Rob Beelen. ‘Er valt pas echt winst te behalen voor de gezondheid als de concentraties veel verder worden verlaagd’.
Het onderzoek is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Gezondheid voorop

Luchtvervuiling uit verkeer is ongezond, fijnstof is zeker bij kwetsbare groepen zoals kinderen een risico voor de gezondheid. Bij hen kan het astma veroorzaken en klachten verergeren. Het Longfonds wil dat gezondheid voorop staat: hou afstand tussen weg en mensen, doe roetmetingen en bescherm mensen tegen de risico’s van luchtvervuiling.

Reacties (3)

@Harrie v. Lier Dat is geen fijne situatie. Hangt er wel van af hoe de arbeidsomstandigheden zijn . Misschien goed om eens met de Advieslijn contact op te nemen 033-4341212.

Ik werk op een metaalbedrijf waar veel geschuurd wordt en daarom hangt er veel fijnstof. Nou is mijn vraag ,is dat slecht voor mij omdat ik COPD heb,en zo ja wat kan ik er aan doen .

Ik zou overal wel op willen reageren. Maar inderdaad. Zeer onderschat fenomeen dat fijnstof. Ramen potdicht is ook weer slecht voor de gezondheid. Dus zorg in ieder geval voor goede, en schone, ventilatie. Heb je een wtw gebruik dan fijnstoffilters. Heb je een oud model. Zorg dan dat er een fijnstof filterbox tussen gezet wordt. Dit zorgt echt voor grote verbetereing. Want uitzetten van de ventilatie is echt geen oplossing. De fijnstof komt niet, of minder, binnen. Maar ventilatie, gezonde lucht, is echt hoog nodig. Zorg dat het goed gefilterd wordt.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.