Doneer nu Gratis magazine

Fijn stof meten met uw smartphone

Met uw smartphone zelf de luchtvervuiling meten in uw omgeving. U kunt helpen om dit mogelijk te maken. Breng uw stem uit op team iSPEX via de website van de Academische Jaarprijs! Het Astma Fonds(binnenkort Longfonds) is partner van dit initiatief.

De iSPEX is een instrumentje voor op de smartphone (nu alleen nog iPhone) Met behulp van een eenvoudige app kan je met de iSPEX zelf de luchtvervuiling meten. Het kan de hoeveelheid en het soort schadelijke fijn stof in de lucht bepalen. Dat is revolutionair: met deze techniek weet je wat je inademt: bijvoorbeeld vooral zeezout of ook veel dieselroet. Deze gegevens kunnen bijdragen aan het in kaart brengen van fijn stof en de gezondheidseffecten ervan. De techniek is nog experimenteel, maar veelbelovend.

Team iSPEX is een van de drie finalisten voor de Academische Jaarprijs: een prijs voor de vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het iSPEX-team hoopt de Academische Jaarprijs te winnen om met het prijzengeld in 2013 een nationale iSPEX-meetdag te organiseren en voldoende meetinstrumentjes te produceren. We willen minimaal 10.000 deelnemers,

In Nederland zit veel meer schadelijke fijn stof in de lucht dan wordt gedacht. Luchtvervuiling van verkeer, met name fijn stof en roet, vormt een risico voor de gezondheid van mensen. Het kan longziekten als astma en COPD veroorzaken en verergeren. Het Astma Fonds vindt het erg belangrijk dat er voldoende aandacht komt voor hun gezondheid. Daarom neemt het Astma Fonds graag deel aan dit unieke project en roepen wij u van harte op om te stemmen voor de publieksprijs. U kunt stemmen tot 24 oktober 2012 18.00 uur.
 

Reacties (16)

Dit is een bericht uit 2012. De opzetstukjes i-SPEX zijn niet meer verkrijgbaar.

Ik wil graag de iSPEX voor de iPhone ontvangen om te kunnen meten hoeveel fijnstof hier is.
Ik woon 120 meter vanaf het enorme verkeersknooppunt “nieuwe meer” en de weg wordt weer uitgebreid met 6 banen. Het officiële meetpunt van de RIVM is al jaren “kapot” omdat er geen stroomvoorziening is...
Ook de bouwwerkzaamheden zullen extra fijnstof veroorzaken verwacht ik.

Prachtig initiatief. Hopelijk kan dit meetinstrumentje binnenkort ook op andere smartphones worden aangesloten. Ik heb een motorola smartphone. Niet iedereen is in het bezit van deze peperdure mercedes onder de smartphones. Maak het laagdrempelig is mijn advies.
Ik zou graag als deelnemer meedoen omdat ik astma heb, momenteel vrij ernstig. Met dit hulpmiddel kan ik onderzoeken of mijn klachten een directe samenhang hebben met de luchtkwaliteit of dat het ook met allergenen zoals huismijt samenhangt. En ook kan ik dan de binnenluchtkwaliteit checken. Iets wat ik niet kan met RIVM gegevens. Ik zou hier erg blij mee zijn.
Succes met jullie actie.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.