Help mee Gratis magazine

Fijn stof meten met uw smartphone

Met uw smartphone zelf de luchtvervuiling meten in uw omgeving. U kunt helpen om dit mogelijk te maken. Breng uw stem uit op team iSPEX via de website van de Academische Jaarprijs! Het Astma Fonds(binnenkort Longfonds) is partner van dit initiatief.

De iSPEX is een instrumentje voor op de smartphone (nu alleen nog iPhone) Met behulp van een eenvoudige app kan je met de iSPEX zelf de luchtvervuiling meten. Het kan de hoeveelheid en het soort schadelijke fijn stof in de lucht bepalen. Dat is revolutionair: met deze techniek weet je wat je inademt: bijvoorbeeld vooral zeezout of ook veel dieselroet. Deze gegevens kunnen bijdragen aan het in kaart brengen van fijn stof en de gezondheidseffecten ervan. De techniek is nog experimenteel, maar veelbelovend.

Team iSPEX is een van de drie finalisten voor de Academische Jaarprijs: een prijs voor de vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het iSPEX-team hoopt de Academische Jaarprijs te winnen om met het prijzengeld in 2013 een nationale iSPEX-meetdag te organiseren en voldoende meetinstrumentjes te produceren. We willen minimaal 10.000 deelnemers,

In Nederland zit veel meer schadelijke fijn stof in de lucht dan wordt gedacht. Luchtvervuiling van verkeer, met name fijn stof en roet, vormt een risico voor de gezondheid van mensen. Het kan longziekten als astma en COPD veroorzaken en verergeren. Het Astma Fonds vindt het erg belangrijk dat er voldoende aandacht komt voor hun gezondheid. Daarom neemt het Astma Fonds graag deel aan dit unieke project en roepen wij u van harte op om te stemmen voor de publieksprijs. U kunt stemmen tot 24 oktober 2012 18.00 uur.
 

Reacties (24)

@Albert Grooten Via http://ispex.nl/ kom je bij de laatste informatie over luchtmeten.

Ik zou graag de lucht willen meten.omdat ik vaak plotseling geen goede conditie heb.

Hopelijk stimuleert dit een beter beleid voor een gezonder klimaat in Nederland.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.