Help mee Bestel gratis

Eén miljoen checks luchtkwaliteit via Longfonds.nl

Sinds de start van de Gezonde Lucht campagne van het Longfonds zijn inmiddels al één miljoen checks gedaan op longfonds.nl/gezondelucht. Uit die checks blijkt dat de lucht in Nederland bijna overal ongezond is. Longfonds directeur Michael Rutgers: “We zien dat steeds meer mensen zich zorgen maken over de lucht die ze in hun eigen omgeving inademen. Door het massaal doen van onze check geeft de Nederlandse bevolking zijn boodschap af aan de politiek: maak werk van gezonde lucht!”

Het Longfonds wil mensen meer bewust maken van de lucht die zij inademen. Op de site van het Longfonds is het mogelijk om te checken hoe de luchtkwaliteit bij jouw in de buurt is. Afgelopen maart, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, konden mensen via de check ook  hun lokale zorgen over de luchtkwaliteit achterlaten. Zo’n 85.000 zorgen zijn er doorgeven. Het meest genoemd werden verkeer (ruim 20.000 keer) en houtkachels (ruim 16.000 keer). Daarnaast maken 25.000 mensen zich druk over de luchtkwaliteit in het algemeen. Al die zorgen zijn overgebracht aan de gemeenten. Zo roept het Longfonds gemeenten op luchtkwaliteit onderdeel te maken van de nieuw te vormen coalitie.

Effecten ongezonde lucht

Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond: het veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Luchtvervuiling veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten. De cijfers liegen er niet om. Elk jaar overlijden in ons land meer dan 12.000 mensen vroegtijdig door de ongezonde lucht die in hun longen terecht komt en belanden 16.000 mensen met spoed in het ziekenhuis.

Hoe gezond is de lucht in uw buurt?

De lucht in Nederland is niet gezond, u kunt er letterlijk doodziek van worden. Luchtvervuiling is vaak een onzichtbaar probleem. Doe de check en zie wat u inademt. 

Doe de check
Reacties (2)

#Lia, wat vervelend dat hij te horen heeft gekregen dat hij astma heeft. Voor tips kunt u kijken op de volgende website https://www.rivm.nl/vraag-en-antwoord-houtrook.

Mooie artikels.
Buurman stookt iedere dag houtkachel met verschillend hout.
Mijn man heeft vorige maand te horen gekregen dat hij astma heeft.
Ook is hij nog steeds benauwd.
Wat kan ik doen om dit van de buurman te laten veranderen?
En wat kan de gemeente Huizen doen,?

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.