Help mee Bestel gratis

Driekwart Nederlanders pleit voor actief rookvrij beleid

Driekwart van de Nederlanders wil dat Nederland een actief rookvrij beleid voert. De steun hiervoor is toegenomen van 65% in 2009 naar 76% nu. Van de ondervraagden vindt 80% dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken en driekwart van de Nederlanders wil dat de samenleving zich inzet voor een Rookvrije Generatie. Dat blijkt uit onderzoek naar het draagvlak voor tabaksontmoedigende maatregelen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar, in opdracht van KWF Kankerbestrijding*.

Naast een actief rookvrij beleid vanuit de overheid, vindt een ruime meerderheid dat ook bedrijven het bedrijfsleven zich in moet zetten voor Rookvrije Generatie. Bovendien wil de helft van de ondervraagden zelf een bijdrage leveren, onder andere door het gesprek met kinderen aan te gaan over de schadelijkheid van roken (64%), een online petitie te tekenen waarin de overheid wordt opgeroepen maatregelen te nemen (46%) of mensen aan te spreken die roken in het bijzijn van kinderen (40%).

Floris Italianer, directeur Hartstichting en voorzitter Alliantie Nederland Rookvrij (ANR):Het is prachtig dat Nederland de urgentie voor een Rookvrije Generatie met ons deelt. We zijn trots dat de maatschappelijke beweging die de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds met het oprichten van de alliantie voor ogen hadden, onomkeerbaar is geworden. We zijn inmiddels een breed netwerk met zo’n 160 partners en elke week komen er partners bij. Dankzij deze krachtenbundeling, het brede maatschappelijke draagvlak en het groeiend aantal initiatieven  boeken we succes en is er echt een verandering zichtbaar. Zo sluit de gemeente Amstelveen zich vandaag als partner bij ons aan en verklaren we later deze week het 1000e sportterrein rookvrij. Maar ook bedrijven als Kruidvat en supermarkt Lidl zetten zich in voor een Rookvrije Generatie en hebben bijvoorbeeld aangekondigd geen tabakswaren meer te willen verkopen.

Rookvrije omgeving

Zeven op de tien Nederlanders vindt dat het aantal plaatsen waar veel kinderen komen en waar niet gerookt mag worden, moet worden uitgebreid. Nederlanders zijn het eens met een wettelijk rookverbod voor:

 • kinderboerderijen (89%)
 • schoolterrein middelbare school (89% in 2019 vs 71% in 2009)
 • speeltuinen (87% in 2019 vs 65% in 2015)
 • omgeving van een kinderdagverblijf (85%)
 • buitensportterrein waar kinderen sporten (85% )
 • terrein van buitenzwembad (67%)
 • voetbalstadions (66% in 2019 vs 35% in 2009)
 • attractieparken (64% in 2019 vs 45% in 2015)
 • perrons (63 in 2019 vs 30% in 2009)

Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken vindt 71% ook dat sigaretten niet meer zichtbaar mogen worden uitgestald. In 2015 was dat nog 57%. Daarnaast vindt vier op de vijf Nederlanders dat jongeren via campagnes continue geïnformeerd moeten worden over de schadelijke gevolgen van roken.

Sigrid Attema, manager Corporate Affairs KWF Kankerbestrijding en bestuurder ANR:Het aantal rookvrije locaties waar veel kinderen komen neemt hard toe en het maatschappelijk draagvlak om locaties rookvrij te maken is blijvend hoog. Dat is goed nieuws voor de kinderen in Nederland en tegelijkertijd ook hard nodig, want 80% van de rokers is op jonge leeftijd begonnen en verslaafd geraakt. Bescherming van onze jeugd heeft daarom prioriteit. We nodigen iedereen uit om samen met ons op weg te gaan naar een Rookvrije Generatie en zakelijk of privé, een bijdrage te leveren.”

Wereld Niet Roken Dag: 31 mei

Michael Rutgers, directeur Longfonds en bestuurder ANR: “ Wereld Niet Roken Dag staat dit jaar in het teken van longziekten veroorzaakt door roken. Naast het verschrikkelijke feit dat elk jaar 20.000 mensen vroegtijdig overlijden aan de gevolgen van roken, veroorzaakt roken ook ziekten als COPD, hart- en vaatziekten en kanker. Ziekten die verschrikkelijk leed met zich meebrengen. Artsen zien dat leed dagelijks in de spreekkamer. Daarom is het fantastisch dat zij steeds meer in beweging komen, zichtbaar actie voeren en keihard blijven duidelijk maken hoe schadelijk roken is en hoe belangrijk het is om kinderen hiertegen te beschermen.” Bovendien komen zij in actie om hun patiënten echt te helpen om te stoppen met roken.

Succesvolle feiten
 • 158 Partners aangesloten bij Alliantie Nederland Rookvrij
 • 85 Gemeenten actief op weg naar een Rookvrije Generatie
 • 1000 Rookvrije sportterreinen
 • Vijf grootste pensioenfondsen zijn in 2019 gestopt met investeren in de tabaksindustrie
 • Rookvrije Generatie opgenomen in het regeerakkoord en als gevolg hiervan de ondertekening Preventieakkoord waardoor effectief bewezen maatregelen op korte termijn ingevoerd worden (accijnsverhoging, sigaretten uit zicht plaatsen, neutrale verpakkingen sigaretten)

*Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.127 Nederlanders van 18 jaar en ouder in de periode 25 maart t/m 9 april 2019.

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie. www.rookvrijegeneratie.nl. Op rookvrij.nl is te lezen hoe iedereen kan bijdragen aan een Rookvrije Generatie.  

Teken jij voor Rookvrij?

Welke omgeving zie jij het liefste rookvrij? Selecteer je eigen sportclub, speeltuin of schoolplein en teken voor rookvrij!

Teken nu!
Reacties (1)

Ik ben het helemaal niet met u eens en waarom pakt u mij de vrijheid af om te roken. Ten eerste roken is helemaal niet slecht voor de gezondheid aangezien sterven mij heel gezond lijkt en weten waaraan ik hoogstwaarschijnlijk sterf geeft me ontzettend veel rust,
Daarnaast ben ik autistisch en is roken voor mij een hulpmiddel om socialer te zijn. Het gevolg dat ik niet meer in de kroegen meer mag rokken leid tot verder vervreemding en eenzaamheid Daarnaast bied het mij een structuur Stelselmatig word mijn manier van leven kapot gemaakt en ik voel me dan ook gediscrimineerd door jullie en zijn jullie ook nog eens onwetmatig bezig door plekken waar ik nu nog mag roken straks ontoegankelijk voor mij en mijn handicap word gemaakt
Dan zetten jullie ok nog eens kinderen in om een politieke mening iin het hoofd van mensen te stoppen en wie zijn jullie om mensen het roken te verbieden De tirannie van de meerderheid die mensen rechten ontnemen zelfstandig keuzes te nemen Als je zo nodig rook wil verminderen stop dan hoogovens de grootste vervuiler van ons land in plaats van burgers lastig te vallen met irritante reclames over hoe zij moeten leven.
In mijn ogen is er dan ook geen hoopvolle toekomst maar beangstigd de toekomst mij want jullie verwoesten mijn manier van leven

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.