Help mee Gratis magazine

Discussiebijeenkomst over houtrook nuttig

Het stookseizoen start weer. Daarom organiseerde het Longfonds op 8 november in het Stadshuus van Lochem een informatie- en discussiebijeenkomst over de feiten en fabels over het stoken van hout. 'Het was avond vol constructief dialoog,' aldus relatiemanager Marcel Bos van het Longfonds.

Het doel van de avond was verschillende partijen samen te brengen om met elkaar het gesprek aan te gaan over houtrook. De avond werd dan ook bezocht door een diverse groep mensen: vanuit de lokale politiek, mensen die hinder ondervinden van houtrook, kachelgebruikers en een kachelverkoper. Gastspreker tijdens deze avond was Longfondsvoorlichter Huub Piepers. Hij vertelde over de feiten en fabels van houtrook en de schadelijke gevolgen daarvan. Ook legde hij uit wat mensen zelf kunnen doen als zij klachten hebben door houtrook.

Rol van de gemeente

Na de presentatie was er ruimte voor een discussie, waarbij verschillende standpunten werden gedeeld. 'Het was een heel open dialoog. Alle partijen waren ervan bewust dat het een constructief en positief gesprek moest zijn,' vertelt Marcel Bos. Met name de rol van de gemeente stond centraal. 'Er waren twee vertegenwoordigers van gemeentebelangen aanwezig, die hebben beloofd de standpunten en onderbouwingen met het college te bespreken,' zegt Marcel Bos. Longfondsvrijwilliger Wilfred Ossewaldt uit Lochem houdt in de gaten of de gemeente het onderwerp daadwerkelijk op de agenda zet. Hij was ook de initiatiefnemer van de avond, als astmapatiënt heeft hij veel last heeft van de rook en pleit voor een stookverbod. Bos: 'De intenties om iets tegen houtrook te doen zijn er wel, maar men is bang zijn handen eraan te branden. Daarvoor lijkt het erop dat iedereen vooral wacht totdat Den Haag nieuwe richtlijnen maakt.' 

Houtrook geeft gezondheidsklachten

Nederland telt ruim een miljoen mensen met een longziekte. Houtrook verergert vaak hun gezondheidsklachten. De rook van houtkachels, open haarden, barbecues en vuurkorven is voor niemand gezond. Lokaal kunnen de risico’s hoog oplopen, ook voor de stokers zelf. Het Longfonds adviseert mensen om geen hout te stoken en pleit voor strengere maatregelen om gezondheidsschade te voorkomen. Iedereen die net als Wilfred Ossewaldt lokaal actie wil ondernemen kan terecht bij een relatiemanager van het Longfonds.

Lees hier meer over houtrook

Gezonde lucht, wat kan ik doen?

U haalt meer dan 20.000 keer per dag adem. Maar wat ademt u in? Als u ozon, roet en fijnstof inademt kunt u zelfs ziek worden. Lees hier meer over en ontdek wat u kunt doen.

Bestel gratis het boekje Gezonde lucht
Reacties (35)

wij hebben hier meer last van vliegtuig uitlaatgassen bij no wind de vliegtuigen staan vaak lang voordat ze de lucht ingaan stationair te draaien op de luchtmachtbasis hier dan ruik je in een heel groot deel van de woonwijk die vettige peterolium achtige uitlaatgassen. heb gelezen dat dat nogal wat schadelijker is dan een goed gestookte pelletkachel die branden co2 neutraal en die wordt ook nog door het rijk met subsidie aangeprezen. (zie door de bomen het bos niet meer) ik had gehoopt op een vuurwerkvrije oud en nieuw wat er dan niet allemaal de lucht in gaat veel zware metalen. hoop op verbetering voor het mileu. co2 vermindering licht de regering vooraan in de mond maar over de luchtvaart wordt nooit gesproken , jammer helaas.

Ik woon in Zaandam, in een woonwijk.
Veel overlast van houtrook, na 16.00 uur moeten sowieso alle ramen, ventileerroosters en deuren dicht.

Ik kan niet begrijpen, dat men zich druk maakt om roken, terwijl dit zo enorm schadelijk is, en je als omgeving er niet van weg kan! Constant rook je de gifgassen van de buurt in, dat zou toch wettelijk verboden moeten zijn. Absurd dat dit mag. Dat je in je eigen huis niet eens veilig bent van ongezonde overlast.

@ José Er is een toolkit 'Houtstook door particulieren, hoe voorkom je overlast" ​opgesteld. Deze bevat niet alleen een stappenplannen voor de stoker, de gehinderde burger, de gemeente en de GGD, maar ook stooktips, een checklist voor controles en achtergrondinformatie. ​https://www.vvm.info/bestanden/toolkit-houtstook.pdf ​. Wellicht staan er nog nuttige tips en adviezen voor je in.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.