Help mee Gratis magazine

CBS: Zelfvertrouwen meisjes met astma lager

Kinderen met astma of eczeem hebben gemiddeld genomen lagere fysieke kwaliteit van leven dan kinderen zonder chronische aandoening. Bij meisjes hebben deze ziekten ook gevolgen voor hun zelfvertrouwen. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van het CBS en het Erasmus MC onder de ouders van 5.300 kinderen.  De cijfers laten volgens het Longfonds zien dat het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor astma bij kinderen.

Ouders van kinderen met astma of eczeem geven aan dat hun kind belemmerd wordt in fysieke activiteiten op school of bij het spelen met vriendjes. Ze hebben ook vaker pijn. Ook bestempelen zij de gezondheid van hun kind als minder goed. De verschillen in kwaliteit van leven tussen de kinderen met en zonder aandoeningen liggen niet aan verschillen in demografische of sociaaleconomische verschillen tussen de kinderen.

In het onderzoek is ook gekeken naar de psychosociale gevolgen voor kinderen. Daaruit blijkt dat vooral meisjes naast fysieke gevolgen ook op andere vlakken last hebben van hun aandoening. Zo hebben ze volgens hun ouders minder vertrouwen in hun eigen kunnen en uiterlijk en laten ze vaker lastig gedrag zien. Bij jongens met astma of eczeem speelt dit niet.

Reacties (2)

Het zou fijn zijn dat het apparaat in alle ziekenhuizen gebruikt wordt. Zelf heb ik astma, maar laatst moest er een dr. komen omdat ik het zo benauwd had en die zei dat ik bronchitis had, dan zou zo een apparaat fijn zijn om de oorzaak te testen.

Ik vind dit een geweldig bericht wat ik via de mail heb binnen gekregen over dit apparaat .

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.