Doneer nu Gratis magazine

Boete voor roken in auto met kinderen?

In Vlaanderen kunnen automobilisten binnenkort een boete krijgen als zij roken in een auto met kinderen. Een nieuwe wet maakt boetes tot 1000 euro mogelijk.  

Meeroken is voor kinderen nog schadelijker dan voor volwassenen. 'Dit komt omdat ze nog volop in de groei en ontwikkeling zijn. Hierdoor is de verwerking van giftige stoffen vooral bij jonge kinderen nog niet optimaal,' vertelt longarts Silvia Hiep aan de Gezondheidsstudio van Tergooi. Kinderen die meeroken hebben hierdoor een grote kans op astma en andere klachten.

Nieuwe wet in Vlaanderen

In Vlaanderen moet een nieuwe wet ervoor zorgen dat kinderen niet meer meeroken in de auto. Met deze wet wordt het mogelijk dat volwassenen een boete krijgen als zij roken in een auto met kinderen. De boete kan oplopen tot 1000 euro.

wordt de wet ook in Nederland ingevoerd?

De Nederlandse overheid vindt dat zo'n wet te veel ingrijpt in het persoonlijk leven van mensen. Daarom wordt de wet niet ingevoerd in Nederland. In het Nationale Preventieakkoord staan andere maatregelen om roken te ontmoedigen.

Artsen denken verschillend over deze wet. Carole Lasham, kinderarts in Tergooi, denkt dat boetes niet werken. Volgens haar is het belangrijker om aan mensen duidelijk te maken dat roken bij kinderen onacceptabel is. Maar Hiep denkt dat boetes wel helpen. Zij denkt dat mensen daardoor minder gaan roken in een auto met kinderen.

Niet meer roken bij kinderen

Lasham en Hiep zijn het erover eens dat het belangrijk is om niet te roken in de buurt van kinderen. Volgens Hiep niet alleen omdat kinderen veel gevoeliger zijn voor meeroken. Maar ook omdat 'zien roken, doet roken.' Lasham vult aan dat kinderen van rokende ouders zelf vaak rokers worden.

Rookvrije generatie

'We moeten er dus met zijn allen voor zorgen dat niet-roken in de omgeving van kinderen de sociale norm wordt. Mensen zullen zich langzaam maar zeker naar deze norm aanpassen,' laat Lasham weten. Het Longfonds werkt samen met de Hartstichting en KWF hard aan een Rookvrije Generatie, waarin alle omgevingen voor kinderen rookvrij zijn.

Bron: Gezondheidsstudio van Tergooi

Teken jij voor Rookvrij?

Welke omgeving zie jij het liefste rookvrij? Selecteer je eigen sportclub, speeltuin of schoolplein en teken voor rookvrij!

Teken nu!
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.