Help mee Gratis magazine

Bijdrage Vriendenloterij voor elektronische neus

Op 11 februari 2015 ontving het Longfonds een fantastisch bedrag van € 1.307.295  van de Vriendenloterij én ook nog eens een bijdrage van bijna een half miljoen euro voor het project de 'elektronische neus' (e-nose). Bedankt, iedereen die voor het Longfonds meespeelt met de Vriendenloterij!

Het Longfonds gaat de elektronische neus, die longziekten kan opsporen in uitgeademde lucht, zo snel mogelijk naar de spreekkamer brengen. Dankzij de bijdrage van de Vriendenloterij start een praktijkonderzoek door het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), waar de e-nose is ontwikkeld door prof. dr. Peter Sterk en zijn team.

Diagnose

In Nederland hebben een miljoen mensen een ongeneeslijke longziekte, zoals astma of COPD. De e-nose kan aan de hand van uitgeademde lucht vaak al vaststellen welke longziekte iemand heeft. Zo kan een diagnose mogelijk al in de huisartsenpraktijk worden vastgesteld. Dat levert een enorme tijdwinst op, waardoor de juiste behandeling snel gestart kan worden. Dit voorkomt complicaties. Bovendien is de e-nose nauwelijks belastend voor patiënten. Het praktijkonderzoek test de e-nose op grotere schaal, om daarna zo snel mogelijk te worden toegepast in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken in Nederland.

Doorbraak

'Was de e-nose al een wetenschappelijke doorbraak, nu kunnen we de e-nose gaan gebruiken in de zorg', zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. 'Dankzij de deelnemers van de Vriendenloterij is de diagnose van een longziekte straks snel en eenvoudig te stellen in elke spreekkamer.'

Reacties (2)

Geweldig nieuws gelukkig voor alle mensen met longproblemen en hun hulpverleners

Lijkt mij een geweldige doorbraak, maar wat heb ik er aan.Op 06-02-2015 na
een week ziekenhuis weer thuis. Had een ontsteking dat grotendeels weg is.
Echter ik krijg nog steeds geen adem genoeg.Kan hoogstens 60 m buiten lopen
en sta dan naar lucht te happen. Zonder hiervoor behandeld te zijn weer naar huis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.