Help mee Bestel gratis

Belgisch smogalarm geldt ook voor Nederland

Het smogalarm voor de komende dagen in België geldt ook voor Nederland, vindt het Longfonds. 'De luchtvervuiling is dezelfde, ook hier worden mensen er ziek van”, zegt Michael Rutgers. “Het enige verschil is: de Nederlandse overheid staat erbij en kijkt ernaar, terwijl de Belgen alarm slaan.'

In België geldt vanaf donderdag een smogalarm, omdat de gezondheid van mensen in het geding is. De luchtvervuiling neemt toe door het warme en windstille weer. Voorlopig dalen de concentraties fijnstof niet tot onder de alarmwaarde van 70 microgram per kubieke meter, die de Belgische overheid hanteert. In Nederland worden waardes ruim boven de 100 verwacht.Pas als het in het weekend gaat waaien, dalen de concentraties.

“In Nederland geldt gek genoeg geen alarm. We zitten dus ziek te worden van luchtvervuiling en niemand die waarschuwt”, zegt Rutgers. In Nederland zijn een miljoen mensen met een longziekte, zoals astma of COPD. Hun klachten nemen toe bij smog. Smog is ook voor gezonde longen een risico: longen raken geïrriteerd, mensen hoesten meer. De luchtvervuiling die mensen inademen, komt diep in ieders longen en daar kan het schadelijk zijn.

Maatregelen

In België geldt bij smog op veel snelwegen een maximum snelheid van 90 kilometer per uur. Daarnaast worden kwetsbare groepen, zoals mensen met een longziekte, kinderen en ouderen, gewaarschuwd. Zij krijgen van de Belgische overheid tips hoe om te gaan met de luchtvervuiling: bijvoorbeeld door er in hun dagindeling rekening mee te houden, inspanning te vermijden en medicijnen goed te gebruiken.

“In Nederland ontbreekt dat, terwijl mensen juist graag gezonde keuzes willen maken op basis van goede informatie”, zegt Rutgers. Het Longfonds vindt dat mensen niet ziek moeten worden door wat zij inademen. “En als er een risico is, moeten we dat weten.”

Reacties (11)

chapea! in 2005 reeds pleitte ik hiervoor bij RIVM en ministerie VROM. Het smogalarm dat er was via teletekst werd rond die tijd juist versoberd en verdund.Het werd voor mensen onmogelijk om de belasting in hun regio te vinden vanwege middeling van gegevens met grote balken zonder nauwkeurige waarden.
Juist bij verhoogde ozonwaarden kan iemand die daarvoor gevoelig is zijn activiteiten aanpassen.Door bijvoorbeeld te sporten in de ochtend. Ieder individu reageert bij een andere waarde, bijv 70. Dan heb je dus weinig aan gemiddelden. De informatie via internet is wel nauwkeurig maar heel moeilijk te vinden voor normale burgers.Een smogalarm waarschuwt dan dat je even moet gaan kijken hoe je je dag gaat indelen om klachten te voorkomen.

Ik ben erg benieuwd hoe men dit nu eigenlijk meet? Want echt fijn stof zie je namelijk niet.

Woon in Gilze.
Heb voor de eerste keer medicatie na een enorme benauwde week.
Misschien wel te relateren aan de smog in België.
Ben daar indien dit zo is wel erg boos over en informatie is daarom zeker op zijn plaats.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.