Doneer nu Gratis magazine

Astmamedicijn Xolair toch vergoed

Goed nieuws voor  mensen met ernstig allergisch astma. Het medicijn omalizumab (Xolair) blijft vergoed. Afgelopen jaar leek het er op dat het medicijn niet langer vergoed zou worden. Dat stond in een conceptadvies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) heeft daarop samen met partners en patiënten lobby gevoerd om het CVZ te overtuigen dat advies te herzien. Met succes, zo blijkt nu.

Voor een deel van de mensen met ernstig allergisch astma blijkt omalizumab het enige middel om de longziekte redelijk onder controle te krijgen. Door de injecties hebben deze patiënten een betere longfunctie en minder astma-aanvallen. Daardoor hebben zij minder andere medicijnen en minder ziekenhuisopnames nodig. Bovendien kunnen zij weer deelnemen aan het maatschappelijke en sociale leven, zoals werk, opleiding, sociale contacten.

Afspraken
Het CVZ wil voorkomen dat de kosten voor het gebruik van omalizumab hoger oplopen. Ook het Astma Fonds is zich bewust van de hoge kosten in de gezondheidszorg, en de noodzaak om deze kosten binnen de perken te houden. Tegelijkertijd vinden wij het van het grootste belang dat de goede zorg op peil en toegankelijk blijft. Daarom zijn er met het CVZ afspraken gemaakt over de toekomst van de behandeling met omalizumab. Zo mag het medicijn alléén aan patiënten worden gegeven die het echt nodig hebben, én bij wie het een positief effect oplevert. Daarnaast komt er in de toekomst een anonieme registratie van de medische gegevens van mensen die het medicijn gebruiken. Op dit moment wordt er nog niets van patiënten verwacht. Uiteraard houden wij u op de hoogte zodra een registratieplicht concreet in beeld komt.

Reacties (9)

@ Hans de Zeeuw, Xolair wordt in 2019 wel vergoed. Gelet op de hoge kosten van dit medicijn moet de behandeld arts zich houden aan de afspraken met het CVZ zoals u in bovenstaande tekst kunt lezen.

Mijn longarts overweegt dit medicijn wel of niet te gaan toepassen in overleg met het erasmus ziekenhuis te rotterdam. Gezien de hoge kosten, vraag ik mij nu, 2019, af of het medicijn nog vergoed wordt?

Beste Aryan,
We begrijpen je vraag. Voor vragen m.b.t. vergoeding van medicijnen kun je het beste contact opnemen met de zorgverzekeraar van je moeder. Wij wensen jou en je moeder veel sterkte.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.