Help mee Gratis magazine

Astmaatje - de app voor jongeren

Astma is al vervelend genoeg. Zeker als je jong bent, wil je daar niet mee bezig zijn. Daarom hebben het Longfonds en Radboudumc Amalia kinderziekenhuis de handen ineengeslagen en de app Astmaatje ontwikkeld. Met deze app kunnen jongeren met astma bijhouden hoe het gaat en van welke prikkels ze last hebben. Zo helpt Astmaatje jongeren beter om te gaan met hun ziekte.

App Astmaatje is ontwikkeld voor alle jongeren tussen 12 en 17 jaar met astma. Bijzonder is dat jongeren zelf hebben meegedacht bij de ontwikkeling van de app. Zij vonden het belangrijk dat er meerdere functionaliteiten in de app werden geïntegreerd. Directeur Longfonds Michael Rutgers: “Eén van de wensen van de jongeren was bijvoorbeeld via de app een berichtje sturen naar de arts als het wat minder gaat. En dan het liefst snel een reactie terug van hun arts of verpleegkundige. Maar ook een overzicht van al je medicatie inzien en tips & tricks over wat je zelf kunt doen om je klachten te verminderen. Die wensen hebben we meegenomen.”

Actieplan op zak

Tijdens de co-creatie sessies gaven jongeren aan dat ze niet altijd het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun astma. De app Astmaatje vergroot inzicht in je eigen ziekte bijvoorbeeld doordat je samen met je zorgverlener een actieplan in kan vullen over wat te doen bij een astma-aanval. Bovendien past Astmaatje goed bij de doelgroep 12-17 jaar. “Je telefoon heb je altijd bij je” aldus een van de jongeren. Ook komt het tegemoet aan de vraag van zorgverleners om geschikt voorlichtingsmateriaal voor deze groep te ontwikkelen. De app is voortgekomen uit de wens om een patiëntenversie van de zorgstandaard astma bij kinderen & jongeren te ontwikkelen en voldoet hiermee aan de laatste inzichten uit de richtlijnen.

Digitale poli Luchtbrug

De app kan worden gekoppeld aan de digitale poli Luchtbrug. Deze online poli is ontwikkeld door het Radboudumc en mede gefinancierd door het Longfonds. De Luchtbrug biedt zorgverleners de mogelijkheid om jongeren met astma op afstand te monitoren. Als de jongere via zijn zorgverlener is aangesloten bij Luchtbrug.nl dan is via Astmaatje ook het zorgplan beschikbaar en kunnen er vragen gesteld worden aan de zorgverlener. Het voordeel hiervan is dat jongeren minder vaak naar het ziekenhuis hoeven. Kinderlongarts Peter Merkus: “Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze online poli betere astmacontrole oplevert en bovendien geld bespaart. Het is mooi dat door de samenwerking met het Longfonds jongeren nu ook via een app toegang hebben tot Luchtbrug.nl”. Inmiddels werken er al twaalf ziekenhuizen met Luchtbrug en meer ziekenhuizen hebben belangstelling getoond.

Downloaden

App Astmaatje is gratis te downloaden in de Apple store en via Google Play. Astmaatje voldoet aan strenge privacy- en beveiligingseisen. Zo heeft de app ook het CE-keurmerk voor medische apps.

Astmaatje helpt je een handje

Speciaal voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar met astma. Helpt je beter om te gaan met je astma. Zo hou je meer tijd over voor leuke dingen!

Download de gratis app
Reacties (2)

@CÉLINE SUTORIUS Bedankt voor je bericht. Ik stuur deze even door naar mijn collega's. Mochten we hieraan mee willen werken, dan nemen we contact met je op via het door jou opgegeven mailadres.

Beste meneer/mevrouw,


Voor mijn master Media & Business op de Erasmusuniversiteit doe ik een onderzoek naar hoe gezondheidsbedrijven omgaan met patiëntgegevens. Voor een onderdeel van dit onderzoek, zal ik beleidsdocumenten onderzoeken. Wat houdt de communicatie omtrent data gebruik in en hoe wordt hier in de praktijk mee omgegaan? Dit zijn de hoofdvragen van mijn onderzoek.


Het viel mij op dat u een uitgebreid document over gebruikersgegevens op uw website heeft staan. Gezien deze informatie zou ik graag bespreken welke interne informatie u heeft met betrekking op het gebruik van persoonlijke gegevens zoals interne beleidsdocument(en) over datagebruik. Ik ben op zoek naar de beste praktijken waarop professionals met gegevens moeten omgaan en ben van mening dat uw organisatie een ideale case study zou zijn. Verder zou, indien mogelijk, een interview over het gebruik van data in de praktijk binnen uw organisatie mijn onderzoek versterken. Gezien de aard van dit onderzoek zal alles volledig anoniem zijn. Als u geïnteresseerd bent in de resultaten, stuur ik u deze informatie graag toe.


Ik hoop dat u mij verder kunt helpen.


Met vriendelijke groet,

Céline Sutorius

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.