Help mee Bestel gratis

App helpt jongeren met astma medicijnen goed in te nemen

Een multifunctionele app helpt jongeren met astma hun medicijnen op tijd en op een goede manier in te nemen. De jongeren kunnen met de app bijvoorbeeld chatten met hun apotheker. Farmaceutisch onderzoekster Richelle Kosse van de Universiteit Utrecht is op 20 februari gepromoveerd op therapietrouw bij jongeren en ontwikkelde een app om dat te bevorderen.

Richelle Kosse onderzocht het medicijngebruik van jongeren tussen de 12 en 18 jaar met eczeem, ADHD of astma. De groep jongeren met astma bleek het meest therapie-ontrouw. Maar liefst 62% van de jongeren nam zijn astma-medicatie niet of niet goed in. Omdat het effect van (veel) astma-medicatie niet direct merkbaar is, zijn tieners geneigd de inname hiervan over te slaan en pas medicatie te nemen wanneer het nodig is.

Maar veel astma-medicijnen werken juist op de lange termijn, zoals ontstekingsremmers die de chronische ontstekingen van de luchtwegen onderdrukken. Daarom ontwikkelde Richelle een app om jongeren te helpen hun medicijnen goed in te nemen. 

App met verschillende functies 

De app heeft meerdere functies. Zo richt die zich zowel op voorlichting, monitoring als op interactie. De app heeft bijvoorbeeld een vragenlijst waarmee de astmaklachten gemonitord worden en een alarm dat waarschuwt wanneer de jongere zijn medicijnen moet innemen. Voorlichtingsfilmpjes helpen de gebruiker om de medicijnen goed in te nemen. Ook zit er een chatfunctie op om via een veilig systeem direct contact te hebben met andere jongeren met astma of met de apotheker.

Lees hier meer over het onderzoek. De app is op dit moment alleen beschikbaar voor jongeren die hieraan meededen.

Nu al een app gebruiken?

Vorig jaar lanceerde het Longfonds de app Astmaatje. Ook deze app richt zich op jongeren in de leeftijdscategorie 12 – 17 jaar. Jongeren met astma kunnen in de app een logboek bijhouden, een astmacontrole test doen, een actieplan maken bij klachten en tips lezen. Is een jongere via zijn zorgverlener aangesloten bij de digitale poli Luchtbrug.nl, dan is ook het zorgplan zichtbaar en kan hij vragen stellen aan de zorgverlener. Zo krijgen jongeren meer inzicht en helpt de app hen beter om te gaan met hun longziekte. Download de gratis app in Google Play of de App Store

Astmaatje helpt je een handje

Speciaal voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar met astma. Helpt je beter om te gaan met je astma. Zo hou je meer tijd over voor leuke dingen!

Download de gratis app
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.