CollecteerHelp mee

Advies Platform Houtrook en Gezondheid naar Staatssecretaris

Het Longfonds adviseert mensen om niet op hout te stoken. Dit omdat houtstook lokaal voor veel vieze lucht en daarmee gezondheidsschade zorgt. 

Dat doen we ook binnen het Platform Houtrook en Gezondheid. Binnen dit Platform zijn oplossingsrichtingen in kaart gebracht om de overlast en gezondheidsschade van houtrook te voorkómen dan wel te verminderen. Deze inventarisatie heeft geleid tot een advies Ontmoedig het stoken van hout dat op 8 maart is verschenen. Het advies is gestuurd aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal overleg.

Nauw betrokken

Het Longfonds is nauw betrokken geweest bij het advies van het Platform. Voor onderdelen van dit advies pleiten wij al langer bij de landelijke overheid en bij lokale overheden, bijvoorbeeld nu ook in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Het betreft:

•  Van de overheid vragen wij om het stoken van hout te ontmoedigen en te wijzen op de gezondheidsrisico’s.

•  Daarnaast pleiten wij voor een beëindiging van de overheidssubsidie op pelletkachels.

•  En pleiten wij voor een stookalarm, gekoppeld aan een (lokaal) stookverbod bij windstil weer.

Deze en andere maatregelen staan in het advies.

Draagvlak

Wij zien het draagvlak voor maatregelen om houtstook aan banden te leggen toenemen, zoals ook eerder deze week bleek uit een enquête van RTL nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/hout-stoken-in-woonwijk-moet-aan-banden-worden-gelegd.

Ook zijn er inmiddels kamervragen gesteld: https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-wassenberg-over-houtrook

Wat weet jij over buitenlucht?

Van ongezonde lucht kun je letterlijk doodziek worden. Heb je een longziekte dan ben jij vaak de eerste die merkt dat de lucht ongezond is.Wil je meer weten over gezonde lucht en wat jij kan doen? Het Longfonds heeft speciaal voor jou een boekje samengesteld met belangrijke tips. 

Boekje Gezonde Lucht
Reacties (17)

Beste haardhout haters, er zijn zaken die meer vervuilend zijn dan die paar haarden vuurkorven en bbq’s waar jullie over klagen. Ik heb zelf copd mede dankzij het gezellig meeroken met aardige ouders, ooms, tantes ed en zelf een liefhebber van een gezellige open haard, op zomer avond een BBQ met echte briketten en na afloop een bescheiden vuurkorf voor de marshmallows. Het zijn kleine dingen waar je intens van kan genieten en die een druppel zijn op het vervuilingsvlak. Pak liever al die vliegtuigen aan waar massa’s toeristen in rondvliegen om zonodig in Verweggistan hun vakantie te vieren. Blijf dichterbij en ga eens genieten i.p.v. te zeuren over een ander zijn kleine pleziertjes waar ik in iedergeval van geniet.

Alle schoorstenen verplicht van het dak laten halen dan weet je zeker dat er niet meer gestookt wordt.

Ja en huiskamers verwarmen met stadsverwarming is beter voor de gezondheid.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.