Help mee Bestel gratis

Advies Platform Houtrook en Gezondheid naar Staatssecretaris

Het Longfonds adviseert mensen om niet op hout te stoken. Dit omdat houtstook lokaal voor veel vieze lucht en daarmee gezondheidsschade zorgt. 

Dat doen we ook binnen het Platform Houtrook en Gezondheid. Binnen dit Platform zijn oplossingsrichtingen in kaart gebracht om de overlast en gezondheidsschade van houtrook te voorkómen dan wel te verminderen. Deze inventarisatie heeft geleid tot een advies Ontmoedig het stoken van hout dat op 8 maart is verschenen. Het advies is gestuurd aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal overleg.

Nauw betrokken

Het Longfonds is nauw betrokken geweest bij het advies van het Platform. Voor onderdelen van dit advies pleiten wij al langer bij de landelijke overheid en bij lokale overheden, bijvoorbeeld nu ook in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Het betreft:

•  Van de overheid vragen wij om het stoken van hout te ontmoedigen en te wijzen op de gezondheidsrisico’s.

•  Daarnaast pleiten wij voor een beëindiging van de overheidssubsidie op pelletkachels.

•  En pleiten wij voor een stookalarm, gekoppeld aan een (lokaal) stookverbod bij windstil weer.

Deze en andere maatregelen staan in het advies.

Draagvlak

Wij zien het draagvlak voor maatregelen om houtstook aan banden te leggen toenemen, zoals ook eerder deze week bleek uit een enquête van RTL nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/hout-stoken-in-woonwijk-moet-aan-banden-worden-gelegd.

Ook zijn er inmiddels kamervragen gesteld: https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-wassenberg-over-houtrook

Reacties (19)

Bedankt, Longfonds, voor jullie inspanningen in het Platform om houtrookoverlast te beteugelen en te ontmoedigen. Jammer dat sommige mensen nog steeds menen dat houtrook maar een kleine factor is in de luchtvervuiling. Steeds opnieuw wordt naar andere boosdoeners gewezen, zoals scheepvaart of luchtvaart. Houtrook veroorzaakt echter bijna net zoveel fijnstof als al het wegverkeer in Nederland! Daarbij zijn houtkachels puntbronnen, zodat de vervuiling rond de woning van een stoker (en zijn buren!) extreem hoog kan zijn. Je zal er maar naast wonen.
Het aanpakken van houtstook wordt door sommigen weggezet als burgertje pesten. Wie zich eerst eens informeert alvorens te reageren, kan weten hoe schadelijk houtrook is, niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor het milieu. Dat is door talloze onderzoeken in binnen- en buitenland vastgesteld.

Houtrook mag dan wel een druppel op het vervuilingsvlak zijn zoals Broggie schrijft (Broggie heeft zeker een punt als het gaat om bijvoorbeeld vliegverkeer), maar wanneer rondom je woning op ieder willekeurig moment van de dag een openhaard/houtkachel aan staat zit je wel met een probleem. Wanneer je ook in je woning, en dus ook op de slaapkamers houtrook ruikt zelfs op de vroege ochtend, vind ik dat intimiderend en kun je nauwelijks nog ventileren. Ouders kunnen helemaal enthousiast zijn over een rookvrije generatie/ rookvrije speelomgeving voor de kinderen enz (en daar ben ik ook helemaal voor) Toch zijn het vaak dezelfde ouders die de houtkachtel aanzetten en buurtkinderen vervolgens in ongezonde buitenlucht spelen. Wij wonen in een woonwijk waar in korte tijd houtkachels enorm zijn toegenomen.

Goede houtstokers stoken enkel goed gedroogd hout. Geen nat, geverfd hout geen restafval, bladeren enz. Dat is 100 % verschil met alles stokers. Ook wordt er op grote schaal " groene " energie geproduceerd door Houtstook ! Hiervoor worden zelfs miljoenen subsidies uitgegeven door onze Regering.

Met ernstige ABPA wordt het bloed onderzocht oa. Op koolmonoxide.
Wat oa. Vrijkomt bij bv. slecht onderhouden GASkachels.
Dan kan een waarde van 39 en hoger gevonden worden.
Een gezond persoon niet rokend zit tussen 1 en 4. Rokend tussen 4 en 6 en zwaar rokend boven 6.
Met een watervoerend houtfornuis waarop de gehele verwarming van het huis is aangsloten. Als dagelijkse hoofdverwarming gebruikt en gekookt en in gebakken wordt. Altijd de ramen open.
En een koolmonoxide van 0,5 !

Omdat je iets kunt ruiken is het nog niet de grootste vervuiler. Slecht onderhouden gas verwarmingsketels zijn er meer en vele malen slechter voor het milieu en de longen.

Daarbij zijn er ook nog filters te verkrijgen die 90% de roet zuiveren.

En zolang houtstook Groene energie oplevert is houtstook thuis ook Groen !

Dus pak de echte veroorzakers aan en stop met die onzinnige propaganda.
Industrie
Intensive veeteelt
Schepen
Vliegtuigen
En als dezen hun giga uitstoot hebben beperkt tot de uitstoot van de houtstoker dan mag u weer gewone Burgertjes pesten.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.