Doneer nu Gratis magazine

Aanpak luchtvervuiling van levensbelang

De lucht die we in Nederland inademen, is ongezond. Elk jaar overlijden in Nederland 5.700 mensen aan de gevolgen, 12.000 mensen belanden met spoed in het ziekenhuis. “Hoog tijd voor een stevige aanpak die de lucht in Nederland structureel gezonder maakt”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. Vandaag pleiten we in Den Haag voor een Nationaal Plan Gezonde Lucht.

'De lucht in Nederland is niet gezond. Mensen worden letterlijk doodziek door de lucht die zij inademen.' Luchtvervuiling veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Bij kinderen schaadt het de ontwikkeling van hun longen en hersenen, waar ze altijd last van houden. Luchtvervuiling veroorzaakt ook longkanker, hart- en vaatziekten, dementie en vroeggeboorten.

Ongezonde lucht: ziekte en sterfte

'Gezonde lucht is letterlijk van levensbelang', zegt Rutgers. Maar in de Nederlandse aanpak van luchtkwaliteit staat gezondheid niet voorop. Samenhang en ambitie ontbreken, stelt het Longfonds vast. 'De overheid hanteert normen die niet gezond zijn. Lokale bestuurders die hun burgers gezond willen houden, stuiten landelijk op onwil en onmacht. En als we moeizaam winst boeken, dan wordt dat achteloos teniet gedaan door bijvoorbeeld harder te gaan rijden.'

Onzichtbaar risico

Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond, iedereen kan longpatiënt worden. Acteur / regisseur Edwin de Vries, longpatiënt en ambassadeur van het Longfonds, maakt zich daar kwaad om: 'Mensen worden ziek door de lucht die zij inademen. Dat is een onzichtbaar gevaar, waar weinig mensen zich van bewust zijn. Dan weet je ook niet hoe je minder vervuilt, hoe je jezelf of je kinderen goed beschermt. Onderschat niet hoe een longziekte je leven overhoop haalt.' Een miljoen Nederlanders hebben een longziekte, zij merken als eerste dat de lucht ongezond is: zij hebben meer longaanvallen en longontstekingen, zijn vaker benauwd, gebruiken meer medicijnen en belanden vaker met spoed in het ziekenhuis.

Snelle gezondheidswinst

Vandaag pleit het Longfonds, met Edwin de Vries en schoolkinderen van basisschool De Dubbelster uit Amersfoort, bij de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu voor een Nationaal Plan Luchtkwaliteit. Doel is gezondheidswinst, met aandacht voor alle bronnen van vervuiling: industrie, verkeer, intensieve veeteelt, houtrook. De regering moet met gemeenten regie nemen om snel gezondheidswinst te boeken. De grootste vervuilers moeten als eerste worden aangepakt (zoals vervuilende scooters en diesels), schone en gezonde alternatieven verdienen stimulering.

Het pleidooi van het Longfonds voor een Nationaal Plan Gezonde Lucht wordt gesteund door organisaties uit de zorg en wetenschap: de kinder(long)artsen (NVK-SKL), gespecialiseerde huisartsen voor astma en COPD (CAHAG), patiëntenorganisaties (Longfibrose, Pulmonale Hypertensie, Hart & Vaat Groep), de longwetenschappers (NRS), de longartsen (NVALT), de Long Alliantie Nederland (LAN), KWF Kankerbestrijding en de Hartstichting.

In 2017 start het Longfonds een campagne om mensen bewust te maken van de lucht die zij inademen.

Reacties (47)

@Martine We pleiten voor een aanpak waarin gezondheid centraal staat, alle bronnen worden meegenomen. Daarnaast hebben we twee deelonderwerpen tot speerpunt gekozen: persoonlijke mobiliteit en houtrook. Dit omdat onze longpatiënten hier het meeste last van hebben en omdat we mensen bij deze onderwerpen kunnen aanspreken op hun eigen uitstoot. Andere onderwerpen zoals industrie, intensieve veehouderij, luchtvaart en scheepvaart vinden we ook belangrijk, maar daar lobbyen we niet specifiek op. We hopen wel dat de aandacht die wij voor het onderwerp genereren, anderen helpt om problemen met lokale bronnen van luchtvervuiling aan te kaarten.

waarom wordt de luchtvaart en diens uitstoot toch altijd over het hoofd gezien? zelfs door het longfonds!

@Kooman, als u het boekje Gezonde lucht, wat kunt u zelf doen heeft besteld, dan ontvangt u het fietslampje. Het kan zijn dat dit enkele dagen duurt.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.