Help mee Bestel gratis

Aanklaagster tabaksindustrie Lia Breed overleden

Longpatiënte Lia Breed is gisteravond op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van COPD. Lia was een van de aangevers van het eerste uur in de strafzaak tegen de tabaksindustrie. Ook geeft ze in 2017 COPD een gezicht door in de documentaire BENAUWD te vertellen over haar leven met deze ziekte.

In 2007 kreeg Lia Breed, oud-politieambtenaar, te horen dat ze ernstig COPD heeft. Door de ziekte moest Lia net voor haar pensioen stoppen met werken. De laatste jaren van haar leven zat Lia in een rolstoel; meer dan drie stappen zetten lukte niet meer. Ze had een longcapaciteit van nog maar 23 procent.

Door aangifte te doen wilde Lia voorkomen dat kinderen in de toekomst verslaafd raken aan sigaretten. Ze was zelf op jonge leeftijd begonnen met roken. Lia was zeer teleurgesteld toen anderhalve maand geleden duidelijk werd dat de rechtszaak, aangespannen samen met een tientallen partijen, waaronder het Longfonds en KWF Kankerbestrijding, niet doorging.

Reactie Michael Rutgers, directeur Longfonds: ‘We zijn er stil van. We zijn Lia ontzettend dankbaar voor het vertellen van haar verhaal om zo de vreselijke ziekte COPD een gezicht te geven. We vinden het dapper dat ze ondanks haar ziekte zich zo heeft ingezet om kinderen te beschermen tegen de schadelijke praktijken van de tabaksindustrie.’

Reacties (8)

Hoe triest het ook is om op betrekkelijk nog jonge leeftijd door zo'n vreselijke ziekte te overlijden. Ieder volwassen mens moet toen allang geweten hebben dat roken ongezond is . Het is zo'n 40 of 50 jaar geleden dat Professor Meinsma via de TV met een groep stevige rokers actie ondernam om te stoppen. Op dat moment besloot ik mijn sigaret te doven en wel voor goed. Nu ben ik als 85 jarige nog steeds fit en gezond . Het was mijn eigen keus om te gaan roken en mijn eigen keus om te stoppen. Daar is niemand schuldig aan geweest.

Met vriendelijke groet,

Mevr. W.M. van Lieshout.

Geweldig wat een goed programma.Ik ben 73 jaar en ook ,long patient heb nog 25 procent .Ik zou graag willen dat de mensen wat meer begrip voor ons hadden.Groetjes van AMH.BAATEN

@Nicole, vervelende situatie. Lastig dat je nog geen passende medicatie hebt gevonden samen met je longarts. Voor vragen mag je altijd contact opnemen met ons via 0334341212 of service@longfonds.nl. Wellicht kunnen wij met je meedenken over een vervolgstap.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.