Doneer nu Gratis magazine

Aangifte tegen de tabaksindustrie

Het Longfonds sluit zich vandaag aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. We zetten als patiëntenorganisatie en gezondheidsfonds deze stap omdat het misleiden door de tabaksindustrie gestopt moet worden. 

Het Longfonds sluit zich vandaag aan bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. De patiëntenorganisatie en het gezondheidsfonds zet deze stap omdat het misleiden door de tabaksindustrie gestopt moet worden. Directeur Longfonds Michael Rutgers: “Rokers krijgen nog veel meer schadelijke stoffen binnen dan al bekend is. Daarmee worden mensen opzettelijk verslaafd gemaakt. We zien daarvan dagelijks de verschrikkelijke gevolgen. Wij vinden het de hoogste tijd dat het duidelijk wordt wie hieraan schuldig is en dat dit stopt.”

Het Longfonds wil met de aangifte ook COPD-patiënte Lia Breed een extra steun in de rug geven. Lia deed samen met longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en Stichting Rookpreventie Jeugd als eerste aangifte tegen de tabaksindustrie. Eerder maakte het Longfonds de korte documentaire BENAUWD waarin Lia van dichtbij wordt gevolgd. “We vinden het ontzettend dapper van Lia dat zij de strijd aangaat met de tabaksindustrie. Omdat we het zo belangrijk vinden dat deze zaak ook echt gevoerd gaat worden, sluiten wij ons aan bij haar. We hopen dat het Openbaar Ministerie zo spoedig mogelijk besluit om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan”, aldus Rutgers.

Schuld

Roken is de belangrijkste veroorzaker van longziekten, zoals COPD en longkanker. Veel mensen die een longziekte hebben (mede) als gevolg van roken, kampen met het stigma ‘eigen schuld, dikke bult’.

Na de première van de documentaire over Lia bleek dit ook uit de reacties. Het Longfonds hoopt dat door deze zaak duidelijk wordt dat rokers niet bewust kiezen voor een verslaving. De meeste rokers (80%) zijn op jonge leeftijd gestart. Een leeftijd waarop je uiterst gevoelig bent voor allerlei externe factoren, zoals druk van leeftijdsgenoten, maar zeker ook de marketing van de tabaksindustrie. In haar marketing richt de industrie zich vaak op kinderen omdat zij de rokers van de toekomst zijn. Daarbij komt dat de industrie er alles aan doet om haar product zo verslavend mogelijk te maken. Het Longfonds gelooft daarom ook niet in de eigen keuze van de roker. Eenmaal verleid raak je verslaafd en is het moment van de rationele eigen keuze voorbij. Ieder jaar overlijden er door roken ruim 6.000 mensen aan COPD en 10.000 aan longkanker.

Aangifte

Het Longfonds sluit zich aan bij de aangifte die onder leiding van advocaat Bénédicte Ficq is gestart namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen, COPD-patiënte Lia Breed en de Stichting Rookpreventie Jeugd. Zij deden in september 2016 aangifte tegen de vier grote tabaksfabrikanten die actief zijn in Nederland: Philip Morris International British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux. De tabaksproducenten wordt valsheid in geschrift verweten, alsmede poging tot moord c.q. doodslag en/of poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en/of poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid met voorbedachten rade. Het is wereldwijd voor het eerst dat de tabaksindustrie op dergelijke wijze strafrechtelijk wordt aangeklaagd.

COPD risicotest

Veel mensen hebben een groot risico op COPD, zonder dat ze het zelf weten. Doe gratis de test en zie meteen of u risico loopt op COPD. Invullen kost u slechts 1 minuut.

Doe de COPD test
Reacties (15)

ik doe graag mee met de aangifte tegen de tabaks- industrie enz ,, daar het me op welke manier niet lukt te stoppen , het me al veel gekost heeft voor o.a een damper of pleisters enz om het af te bouwen daar ik vooral de laatste 6jr meer last krijg van me COPD
mvg gerda de vink

Heel goed dat het Longfonds zich ook aansluit bij de aangifte tegen de tabaksindustrie.

Oproep uw donaties aan Campagnecopycat het Longfonds op te schorten zolang het de meerokers laat barsten door zich ipv bij de Campagne waarvan het al lange tijd op de hoogte is, als een kip zonder kop aan te sluiten bij een oudroker die haar slachtoffers buitenspel heeft gezet bij haar valse aangifte: achteraf maar goed ook, omdat de Campagne een naam hoog te houden heeft en zich distantieert van valse aangiften.
Doet u als meeroker svp ook aangifte tegen oudroker B. Ficq bij het OM Amsterdam wegens valse aangifte:
rokers zijn geen slachtoffers, ze MAKEN slachtoffers!
Apart daarvan aangifte tegen groep Ficq, andere rokers,
tabakproducenten wegens poging tot dood door schuld (uitspraak G. Spong) of poging tot moord (uitspraak B. Ficq)
Die valse, immorele Ficqaangifte moet van tafel.
U kunt daar bij helpen, zolang ze het niet zelf doet.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.