Help mee Bestel gratis

60 jaar Longfonds; veel bereikt en een hoopvolle toekomst

Vandaag, zestig jaar geleden, werd de Nederlandse Astma Stichting opgericht – nu het Longfonds. Er is veel verbeterd in de afgelopen zestig jaar, maar we zijn er nog niet. Ons doel: longziekten de wereld uit. Dat is nog ver weg, maar de ontwikkelingen gaan nu razendsnel.

In 1959 zag de wereld van longziekten er nog heel anders uit. Roken was de norm. Astma was nog een dodelijke ziekte. COPD als diagnose bestond nog niet. Onderzoekers en artsen wisten niet wat astma precies was: de één geloofde dat astma tussen de oren zat, de ander dat het een allergie was. Daardoor bestonden er geen goede medicijnen: mensen rookten speciale mentholsigaretten tegen astma. En artsen kregen op congressen over longziekten nog een asbak cadeau… Gelukkig is er veel veranderd.

Goede astmazorg

Toen de Nederlandse Astma Stichting (nu Longfonds) werd opgezet was het belangrijkste doel om geld op te halen voor goede astmazorg. Want die zorg was er nog nauwelijks, mede doordat de ziekte nog niet goed begrepen werd. Longarts Dirkje Postma vertelt: ‘Goede medicijnen waren er niet. Een astma-aanval kon dodelijk zijn.’ Toen in de jaren zeventig werd ontdekt dat er bij astma ontstekingen in de longen zaten, kon een medicijn ontwikkeld worden: inhalatoren (puffers). Vanaf dat moment kon astma worden behandeld.

Begrip en steun

Naast goede astmazorg gaf de stichting voorlichting aan mensen met astma en hun omgeving. Ook bracht ze mensen met een longziekte met elkaar in contact. Er werden in het hele land afdelingen opgericht waar mensen met een longziekte bijvoorbeeld samen konden gaan sporten. Inmiddels zijn er zo’n zestig zogeheten Longpunten. Mensen met een longziekte kunnen elkaar hier niet alleen ontmoeten, maar ook vragen stellen aan zorgverleners.

Onderzoek

Al zestig jaar lang gaat een groot deel van het geld dat we ophalen naar longonderzoek. En dat is noodzakelijk voor betere zorg en voor het voorkomen en genezen van longziekten. Waar we eerst vooral financier van longonderzoek waren, pakken we nu een rol als regisseur. We brengen topwetenschappers van over de hele wereld bij elkaar in het vernieuwende onderzoeksprogramma LONGFONDS I Accelerate, met als doel om medische doorbraken te versnellen. Een ander doel van het onderzoeksprogramma is om astma bij kinderen te voorkomen met boerderijmelk en om kapotte longen te repareren met behulp van een minilong. Hierop testen experts medicijnen voor longreparatie en bekijken hoe ze stamcellen kunnen inzetten om beschadigd weefsel te herstellen.

Voor iedere Nederlander

‘We willen écht iets veranderen om Nederlanders gezond te houden,’ zegt Longfonds directeur Michael Rutgers. ‘Dit betekent dat we ons niet alleen op mensen met een longziekte richten maar we willen ook gezonde longen gezond houden.’ Zo doet het Longfonds er alles aan om kinderen rookvrij op te laten groeien. In 2018 werd de Rookvrije Generatie opgenomen in het regeerakkoord: een grote stap vooruit. Maar we richten ons ook op luchtvervuiling: in 2015 startten we een grote campagne en door een petitie komt er een nieuw smogalarm.

Samen komen we verder

‘Om meer invloed te hebben, werken we samen met allerlei andere partijen,’ vertelt directeur Michael Rutgers. Daarom veranderde in 2013 de naam van het Astma Fonds in het Longfonds om meer te kunnen betekenen voor meer mensen. Én brachten we in 2008 alle professionals in de longwereld bij elkaar in de Long Alliantie Nederland om de zorg aan mensen met een longziekte nog beter te maken. Maar dat niet alleen: zonder de hulp duizenden vrijwilligers in het land bereiken we niks. We hebben de mensen die Longpunten organiseren, collecteren en meepraten om hun gemeente gezonder te maken hard nodig.’

De patiënt wordt gehoord

Al sinds ons bestaan laten we patiënten meedenken met beleid en onderzoek en dit zijn we alleen maar meer gaan doen. In 2018 gingen de stichting en patiëntenvereniging van het Longfonds samen en richtten we meedenkgroepen op, waardoor mensen met een longziekte nog meer gehoord worden. Vrijwilliger en longpatiënt Gerard Collin is één van deze meedenkers: ‘Ik heb echt het gevoel dat ik meehelp om de richting van het Longfonds te bepalen,’ zegt hij.

Nog veel te doen

Ondanks dat we in de afgelopen zestig jaar veel hebben bereikt, zijn we er nog niet. Er zijn nog steeds 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte en er komen er elk jaar tienduizenden bij. Daarom blijven wij keihard strijden voor mensen met longziekten en mensen die longziekten kunnen krijgen. Helpt u mee?

Help mee

Steun de strijd tegen longziekten op een manier die bij u past! U kunt snel en eenvoudig een gift geven. Of bestel onze brochure nalaten. Met uw steun kunnen we onderzoek financieren en komt onze droom om longen te repareren een stap dichterbij. 

Bekijk alle manieren waarop u ons kunt steunen
Reacties (4)

Goede informatie!!!

@Anneke van der Wiel, @Nelma Franken, bedankt voor het delen van jullie persoonlijke verhaal. Wat bijzonder om te lezen.

Longfonds 60 jaar ! Mijn gedachten vlogen terug naar 1959. Mijn vader zwaar astmatisch ging voor een half jaar naar Davos. Hij was 51 jaar. Had al 32 longontstekingen achter de rug en pufte met zware kruiden om een beetje lucht te krijgen. Drie maanden later gingen mijn moeder en ik naar Davos hem opzoeken. Dat moment op het stationnetje heb ik nooit vergeten, hij kwam ons tegemoet en droeg de koffer van mijn moeder!!. En hij hielp de mensen daar op de administratie. Hij was financieel administrateur van beroep . Er is nog geprobeerd om hem daar te houden als werknemer, maar helaas ging dat niet lukken. De Zwitserse bureaucratie werkte niet mee.
Na het halfjaar moest hij terug naar Nederland. Tot groot verdriet is hij een halfjaar na thuiskomst overleden
aan de astmatische bronchitis.
Ikzelf ben met 360 kinderen in 1946 door het Rode Kruis voor een half jaar uitgezonden naar Grindelwald in Zwitserland. Van Utrecht naar Basel, daar hebben we een week over gedaan. Men had toen nog het idee astma moest je overeten ! Vette chocolademelk, dubbel dikke boterhammen, melk zo van de koe en veel aardappels. Achteraf blijkt dat dat helemaal niet goed is geweest. Wel mijn hele leven op mijn gewicht moeten letten. Maar de astma is wel beheersbaar geweest tot aan de overgang. Toen zijn de puffen weer in mijn leven gekomen.
Ik weet dus uit ervaring dat er in die 60 jaar heel wat werk verricht is . En hoop dat er nog veel mensen met de strijd voor gezonde longen doorgaan ! Succes !!

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.