Doneer nuBestel gratis

100.000 kinderen met onzichtbare ziekte astma

In Nederland lijden nog steeds 100.000 kinderen aan astma. Elk jaar belanden er duizenden van hen ernstig benauwd in het ziekenhuis. Ook overlijden er nog steeds mensen aan de gevolgen van astma.  Veel kinderen vinden het moeilijk om over hun astma te praten omdat de ziekte niet zichtbaar is. De twaalfjarige Lindsey maakt een verschil: zij interviewt morgen kinderlongarts Bart van Ewijk tijdens Facebook Live. Mensen kunnen morgen om 16.00 uur live meekijken en vragen stellen over astma.

Op Wereld Astma Dag vraagt het Longfonds met de campagne ‘Buiten Adem’ aandacht voor de onzichtbaarheid van astma. Longfonds directeur Michael Rutgers: 'Astma lijkt ogenschijnlijk een ziekte die redelijk onder controle te houden is. Maar veel kinderen ondervinden ernstige hinder van deze ziekte. Bijvoorbeeld Sherano uit onze campagne. Hij is pas zeven jaar oud en heeft al meer dan 35 keer in het ziekenhuis gelegen.'

Misverstanden                                                                                                                                                        
Over astma bestaan veel misverstanden. Zo denken veel mensen dat astma met een pufje goed te ondervangen is. Maar ook met pufje kunnen kinderen nog veel last hebben van hun ziekte bij het naar school gaan, het sporten of het spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Ook is het ziekteverloop grillig: het ene moment hebben ze weinig of geen last, terwijl dat ineens kan omslaan in een astma-aanval. Het onzichtbare karakter van astma maakt het voor kinderen lastig om over hun ziekte te praten. Niet alleen voor kinderen is het lastig om aandacht te vragen voor hun ziekte, dit geldt ook voor volwassenen. Uit de Longmonitor, een onderzoek van het NIVEL (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) in opdracht van het Longfonds, blijkt dat bijna de helft van de mensen met astma een of meer knelpunten ervaart bij het vragen om hulp aan hun naaste omgeving.

Wereld Astma Dag                                                                                                                                                   
Het Longfonds vraagt op Wereld Astma Dag aandacht voor de zichtbaarheid van astma met de campagne ‘Buiten Adem’. Door middel van een radiospot, storytelling op internet en een Longfonds Live op Facebook  maakt het Longfonds de ziekte zichtbaar. Tijdens Longfonds Live zal de twaalfjarige Lindsey, die zelf van jongs af aan astma heeft, kinderlongarts Bart van Ewijk van Tergooi Ziekenhuis Blaricum interviewen over astma. Mensen kunnen morgen om 16.00 uur live meekijken en vragen stellen over astma.

Medicijn                                                                                                                                                               
Astma is een chronische ziekte en is nog steeds niet te genezen. Onderzoeker Martijn Nawijn van Universitair Medisch Centrum Groningen zoekt uit of een medicijn astma kan voorkomen of zelfs genezen. Dat doet hij door precies uit te zoeken hoe de ziekte ontstaat in de longen van zieke kinderen. Het Longfonds wil dat er een oplossing komt voor al die benauwde kinderen en wil daarom artsen en onderzoekers de mogelijkheid geven om die missie te voltooien. Michael Rutgers, directeur Longfonds: 'We zijn heel blij dat er dankzij onderzoek al veel mogelijkheden zijn voor veel kinderen om beter met astma te kunnen leven. Maar er zijn ook nog steeds duizenden kinderen en volwassen die ernstig ziek zijn door hun astma. Daarom is onderzoek naar een oplossing hard nodig.'

Reacties (1)

onze kleinzoon is zwaar allergisch voor huisstofmijt en pollen.Er wordt al veel aan gedaan op de slaapkamer met bed inventaris en slaapkamer interieur.
Hij heeft nu heel veel last van geïrriteerde rode ogen, zo dat hij thuis moet komen van school. in de allergieshop op internet is te koop een medinose pro 2017, anti allergie apparaat. dit is gebaseerd op lichttherapie, 2 nauwkeurig bepaalde lichtgolflengtes zorgen voor een dubbele krachtige aanpak van geïrriteerde neusslijmvliezen. Golflengte 652nm zorgt voor bescherming tegen hooikoorts. golflengte 940nm zorgt voor een betere doorbloeding, zuurstofafvoer en snellere afvoer van afvalstoffen. Is dit zinvol en betrouwbaar voor de klachten van onze kleinzoon?

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email info@longfonds.nl.