Help mee Bestel gratis

1 mei is het Wereld Astma Dag

Setareh Ancery-Foumani (33) heeft moeilijk behandelbaar astma. Nadat ze zeven jaar geleden de diagnose astma kreeg veranderde alles. ‘Ik ben de regisseur van mijn eigen geluk’. Vandaag op Wereld Astma Dag vragen we extra aandacht voor deze blijvende longziekte.

Ze had een drukke baan en een bruisend leven. Maar toen Setareh moeilijk behandelbaar astma kreeg, veranderde alles. Toch kiest ze ervoor om zich te richten op de positieve dingen. 

Setareh zat in de laatste fase van haar master rechten, had een vaste baan op een advocatenkantoor, woonde in een mooi huis bij het Amsterdamse Vondelpark, had een vriend en veel sociale contacten. Totdat ze in de winter van 2010 na een zware griep doodmoe en benauwd bleef.

Na twee jaar zoeken met verschillende artsen was haar diagnose; moeilijk behandelbaar astma.

Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte, waarvan 600.000 mensen astma. Vandaag op Wereld Astma Dag vragen we extra aandacht voor deze blijvende longziekte.

Wat is astma?

Astma is een longziekte die niet te genezen is. De longen van mensen met astma zijn blijvend ontstoken en daardoor zijn ze vaak benauwd. Astma lijkt goed te behandelen met medicijnen, maar helaas worden alleen de klachten aangepakt en niet de ontsteking zelf. Ondanks beschikbare medicijnen worden er ieder jaar 8000 mensen, waarvan de helft kinderen, in het ziekenhuis opgenomen omdat ze extreem benauwd zijn door hun astma.

De longen van mensen met astma zijn erg gevoelig voor prikkels als rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of huisdieren. De prikkels laten de slijmvliezen in neus, keel en longen opzwellen. De patiënt kan dan minder lucht in- of uitademen. Benauwd voelen, piepend ademen, kortademig zijn en gebrek hebben aan energie zijn symptomen van astma. Op het moment dat dit plotseling gebeurt, is er sprake van een astma-aanval.

Reacties (3)

@ Ans
@ J. Overdevest
Misschien een idee om even contact op te nemen met de Advieslijn 033-4341212. Met meer informatie kunnen we beter adviseren.

Goedemorgen, 4 jaar geleden hebben de artsen mijn bovenste longkwab weggehaald ivm twee tumoren,
Daarna bleef ik benauwd en heel erg moe.
Terwijl ik volgens de artsen weer goed moest zijn.
Verschillende pufjes geprobeerd maar ik merkte geen verschil. Miss heeft u een oplossing voor me. De behandelde longarts weet het ook niet meer.
Ik hoor graag van u
Met vr groet,
Ans Eeken

Ik las dat er medicijn doorbraak is voor longpatiënten.
Klopt dat.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.