Doneer nu Gratis magazine

‘Vergoed fysiotherapie bij moeilijk behandelbaar astma’

Mensen die hun astma moeilijk onder controle krijgen en gebaat zijn bij fysiotherapie, moeten dat vergoed krijgen. Daar pleit het Longfonds vandaag voor, op Wereld Astma Dag. “Fysiotherapie helpt, net als bij de longziekte COPD”, zegt Hendrien Witte, directeur van de Longfonds patiëntenvereniging. "Alle reden om het ook bij deze vorm van astma te vergoeden uit de basisverzekering."

In Nederland hebben een miljoen mensen een longziekte, ruim de helft heeft astma. Van hen krijgt één op de vijf (113.000 mensen) astma moeilijk onder controle. Medicijnen helpen wel, maar onvoldoende. Hyperventileren, vermoeidheid, minder bewegen, overgewicht en psychische problemen komen bij deze groep patiënten vaker voor.

“Fysiotherapie en begeleid bewegen helpen hen om grip te krijgen op hun astma en hun leven. Het kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven, die niet kan worden bereikt met het louter voorschrijven van medicijnen”, zegt dr. Alex van ’t Hul van het Radboud UMC in Nijmegen. “Maar veel patiënten krijgen deze behandeling niet. Zo krijgen we het aandeel moeilijk behandelbaar astma niet naar beneden.”

COPD en fysio al wel vergoed

Hoog tijd om nu vooruitgang te boeken, vindt Witte: “Vergoed voor deze groep mensen fysiotherapie uit de basisverzekering.” Net als bij COPD, eveneens een ongeneeslijke longziekte waarbij het belangrijk is dat mensen hun conditie op peil houden. Vanaf een bepaalde fase in het ziekteproces wordt fysiotherapie vergoed. “Mensen met moeilijk behandelbaar astma kampen met dezelfde klachten, maar krijgen niet dezelfde behandeling. Dat voelt onrechtvaardig”, zegt Witte. Daarom roept ze mensen op om hun ervaring met dit probleem te melden via het meldpunt longzorg. Het Longfonds bundelt de reacties, ter ondersteuning van het pleidooi.

Reacties (41)

een petitie starten meschien hebben wij als astma patient dan ook fysio die we hard nodig hebben

Ik krijg wel fisio, maar uit de duurste extra verzekering van Interpolis, nl. ZorgActief. Dat is behoorlijk prijzig zeker zoals ik alleen AOW heb.

Wel er is enkele jaren geleden bij mij COPD geconstateerd type 2 heb toen een goede baat gehad bij de Fysiotherapie, afgelopen 6 weken geleden ongeveer weer naar het ziekenhuis hier in Helmond, nu zegd men ineens dat het geen COPD is maar Astma, het maakt mij onzeker en weet er dus niet goed raad mee, bovendien kreeg ik bij de COPD de Fysiotherapie vergoed, bij Astma weet ik dat niet schijnbaar is dit niet zo zoals ik hier en daar vernomen heb, toch had ik er wel degelijk baat bij, kunt u mij een duidelijk advies geven ??? Hartelijk dank . W.Swinkels.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212.
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl.