Meet fijnstof met je iPhone

      

 

Fijnstof zit in de buitenlucht en je ademt het in. Dat kan een risico zijn voor je gezondheid. Met iSPEX introduceren we een nieuwe meettechniek voor fijnstof en proberen we met z'n allen te bepalen of er veel of weinig stof zit in de lucht. Maar ook hoe groot de deeltjes zijn en wat de samenstelling is.

Zo'n 10.000 Nederlanders doen mee aan dit unieke experiment. Deelnemers kregen een opzetstukje voor de iPhone, waarmee zij de luchtkwaliteit meten. De eerste nationale meetdag vond plaats op maandag 8 juli. De tweede meetdag volgt op 5 september. Deelnemers worden daarvan via deze website, sms en pushberichten via de app op de hoogte gesteld. Alle metingen verschijnen op onderstaande kaart. Het is de kaart van vandaag.

Op de meetdag in juli kwamen er ruim 5.500 metingen op de kaart. De live map hieronder geeft de stand van vandaag. Een indruk van de eerste meetdag is te zien in het filmpje van de NOS. 

Wil je als eerste horen wat de uitkomsten zijn? Meld je dan aan!

 

Blijf op de hoogte!

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de uitkomsten? Of meer weten over gezonde buitenlucht?

Wat meten we?

Met iSPEX-metingen willen we afleiden of er veel of weinig stof in de lucht zit, maar ook hoe groot de deeltjes zijn en wat de samenstelling is. Zo hopen we een beter beeld te krijgen van de hoeveelheid echt schadelijke deeltjes. Zoals de kleine roetdeeltjes die met name door het verkeer worden uitgestoten. Deze dringen diep door in je longen en kunnen je ziek maken. Door mee te doen, draag je op een makkelijke en leuke manier bij aan wetenschappelijk onderzoek. En je komt meer te weten over de luchtkwaliteit in jouw buurt. Om mee te doen, gebruik je je eigen iPhone en een opzetstukje met bijbehorende app. Het plastic opzetstukje schuif je voor de lens van je iPhone. De app begeleidt je vervolgens bij de meting. Je ziet direct na iedere meting met een kleurenschaal hoeveel stof er in de lucht zit. Met de gegevens van iedere meting vormen we een kaart van fijnstofeigenschappen in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie over de techniek.

Wie zitten er achter iSPEX?

iSPEX is een initiatief van Universiteit Leiden - NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie), SRON Netherlands Institute for Space Research, het RIVM en het KNMI. Universiteit Leiden won met iSPEX de Academische Jaarprijs 2012. Het Longfonds onderstreept het belang van gezonde lucht en is daarom een belangrijke partner van dit project. Andere hoofdpartners zijn CNG Net, de populair-wetenschappelijke tijdschriften KIJK, Know How en Zo Zit Dat, en Avantes.

Het Experiment

Het iSPEX-project is een experiment. We hopen dat het de basis legt voor een nieuwe manier van meten van luchtvervuiling. Het Longfonds wil met dit project het publiek en de politiek bewust maken van de schadelijke effecten van fijnstof op de gezondheid van mensen. De fijnstofkaart met de gegevens van alle metingen laat zien hoeveel fijnstof er in de lucht zit. Om de kaart zo nauwkeurig mogelijk te maken, hopen we dat 10.000 mensen meedoen met de meetdag. Doelstelling iSPEX.

Wil je weten hoe iSPEX precies werkt, bekijk dan deze filmpjes:
Animatie iSPEX
Hoe werkt iSPEX

Heb je nog vragen over iSPEX of de landelijke meetdag? Neem dan contact op met iSPEX via info@ispex.nl                               

'Zelfwetenschap: meet fijnstof met jouw iPhone'
Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek, longziekten en gezonde longen.