Doneer nuBestel gratis

Astma erger door verkoudheid

Het AMC is op zoek naar patiënten met mild tot matig astma voor onderzoek naar de veranderingen in de toestand van de luchtwegen en de daarbij horende klachten die veroorzaakt worden door verkoudheidsvirussen.

Verkoudheidsvirussen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van de tijdelijke verergeringen van astma (exacerbaties). In dit onderzoek worden de veranderingen van zowel de astmaklachten als de toestand in de luchtwegen onderzocht, die vaak optreden tijdens een gewone verkoudheid. Het onderzoek heeft als doel om nieuwe manieren te vinden om deze tijdelijke verergeringen van astma te voorkómen en te behandelen.

WIE KOMEN IN AANMERKING OM MEE TE DOEN?

Wij zijn op zoek naar astmapatiënten die dagelijks een lage dosis inhalatiecorticosteroïden (ICS) gebruiken (bijvoorbeeld Flixotide, Alvesco, Pulmicort, Qvar, enz), tussen de 18 en 55 jaar oud zijn en niet roken.

WAT BETEKENT MEEDOEN VOOR U?

U komt eerst langs voor een uitgebreide screening. Als u geschikt bent voor deelname, zult u worden uitgenodigd voor een “baseline” bezoek en een week daarna verkouden worden gemaakt met een mild verkoudheidsvirus. U wordt gevraagd de verkoudheidsklachten in een dagboekje bij te houden en op de 3e, 6e en 14e dag van de verkoudheid weer naar het AMC te komen voor o.a. bloedafname en een neusspoeling. Naast deze procedures vragen wij u om zowel voor als tijdens de verkoudheid een keer sputum (slijm uit de longen) op te hoesten om ook te kunnen onderzoeken wat er in de longen verandert tijdens een verkoudheid. 

Van screening tot laatste bezoek duurt het onderzoek ongeveer 5 tot 6 weken. De verkoudheid zelf zal pas in de laatste 2 weken hiervan plaatsvinden. De duur van de afzonderlijke bezoeken varieert van 45 minuten tot 2,5 uur (NB: na toediening van het virus zult u nog 4 uur in het AMC moeten blijven ter observatie). Voor deelname aan de studie ontvangt u een ruime vergoeding.

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN

Indien u zich wilt aanmelden of meer informatie wilt ontvangen, kunt u contact opnemen met Marianne van de Pol via astmaonderzoek@amc.nl of 020-5666789

Dit oproepje komt vanuit de onderzoekers en niet vanuit het Longfonds. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u daarom het beste met de onderzoekers zelf contact opnemen.

Gratis nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over:

  • behandeling van longziekten
  • werk van het Longfonds
  • ontwikkelingen in onderzoek
  • tips om uw longen gezond te houden
Aanmelden