Doneer nuBestel gratis

Rookvrij spelen

Een rookvrije speelplek is belangrijk om gezond en veilig te kunnen spelen. 

Iedereen wil dat kinderen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije speelplek bij. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen of aan dieren voeren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen. En hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, is het wel belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.

Rookvrije generatie

Een generatie kinderen die vrij van rook kan opgroeien. Daar zetten we ons voor in. Er is grote steun voor een rookvrije speeltuin: 82% van alle Nederlanders is hier voorstander van bleek uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2017). Steeds meer speelplekken zijn al rookvrij. Geef ook het goede voorbeeld en maak uw speeltuin, kinderboerderij of zwembadterrein rookvrij. 

Zelf aan de slag

Een ruime meerderheid van alle Nederlands vindt dat speelplekken in Nederland rookvrij moeten zijn.  Maar hoe pakt u dat aan? Het Longfonds heeft verschillende materialen om u hierbij te ondersteunen.

Stappenplan 

In Gesprek

Tips

Flyer ‘waarom rookvrij spelen’

Gratis fanpakket voor Rookvrije speeltuin

Is uw speeltuin rookvrij dan wilt u dat graag laten zien. De eerste 100 rookvrije speeltuinen die zich aanmelden bij het Longfonds maken kans op een fanpakket!

Gratis fanpakket aanvragen
Is uw speelplek al rookvrij?

Dan wilt u dat graag laten zien. Sluit aan bij de Rookvrije Generatie. Met het plaatsen van een rookvrij bord wordt dit voor iedereen direct zichtbaar. Bestel het bord rookvrij. Zijn de kosten van een bord voor u een probleem? Neem dan even contact met ons op.

gratis borden voor zwembaden met rookvrij terrein

Voor zwembaden die ook hun buitenterrein rookvrij maken, geldt nu een speciale actie. De eerste 25 zwembaden die zich aanmelden, ontvangen 2 rookvrij borden gratis! Meld uw zwembad nu aan.

kinderboerderijen maken kans op gratis borden

Ook voor de eerste 25 kinderboerderijen die 100% rookvrij zijn, geldt nu de speciale actie. De eerste 25 kinderboerderijen die zich aanmelden, ontvangen 2 rookvrij borden gratis! Meld uw kinderboerderij nu aan.

Met de Rookvrij Spelen posters maakt u uw rookvrije speelplek nog meer zichtbaar. Er zijn posters met ruimte voor eigen tekst. 

        

Laat bezoekers weten dat uw speelplek rookvrij is en deel de flyers uit 'Het is tijd voor rookvrij'. Maak met behulp van het concept-persbericht een eigen bericht voor lokale/regionale media. Heeft uw speelplek een website of actief op social media, plaats de Rookvrij stempel. Zo weet iedereen dat het een rookvrij speelplek is.

      

Advies op maat

Heeft u naast de beschikbare materialen behoefte aan meer ondersteuning of advies? Bijvoorbeeld hoe u draagvlak kunt creëren bij ouders of bij het maken van een goed handhavingsplan? Neem dan contact op met het Longfonds.  Wij helpen u graag bij het rookvrij maken van uw speelplek. Ook vinden we het leuk om te horen als u aan de slag gaat met een rookvrije speelplek!

Het Longfonds werkt samen met NUSO, landelijke koepel van speeltuinverenigingen. Verenigingen kunnen bij NUSO ondersteuning krijgen bij het rookvrij maken van hun speeltuin. Meer informatie op www.nuso.nl.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl