Doneer nu Gratis magazine
Met het longaanval actieplan neemt de patiënt zelf de regie

Longaanval actieplan

Het longaanval actieplan is het persoonlijke actieplan van uw patiënt met COPD. U vult samen met de patiënt in wat hij kan doen bij toenemende klachten die kunnen leiden tot een longaanval (exacerbatie). Het actieplan helpt de patiënt bij zelfmanagement van COPD.

  • Vul het longaanval actieplan samen met de patiënt in.
  • Spreek alle fases rustig door en maak duidelijke afspraken.
  • Bekijk bij volgende bezoeken of het actieplan nog actueel is of moet worden aangepast.
 
Hoe werkt het longaanval actieplan COPD?

Het actieplan gaat van groen via geel en oranje naar rood. De kleuren staan voor hoe de patiënt zich voelt. De groene zone beschrijft de stabiele situatie die voor de patiënt ‘normaal’ is. De gele zone is de situatie als de klachten iets toenemen. Dat is het moment van actie. In de oranje zone houden de klachten uit de gele zone meer dan twee dagen aan. Direct contact met de arts is hierbij belangrijk. De rode zone beschrijft de situatie als deze bedreigend wordt.

Voordelen longaanval actieplan
  • De patiënt weet welke klachten voor hem ‘normaal’ zijn en herkent een verergering van klachten die kunnen leiden tot een longaanval (exacerbatie).
  • U maakt duidelijke afspraken met de patiënt.
  • De patiënt weet welke acties hij kan ondernemen als de klachten erger worden, zoals meer medicijnen innemen.
  • Het herstel van een longaanval gaat sneller en ziekenhuisopname wordt vaak voorkomen.
  • Het actieplan bevordert zelfmanagement: de patiënt kan de regie over de eigen ziekte nemen.
 
Zelfmanagement

Het longaanval actieplan stimuleert zelfmanagement van de patiënt. Het helpt patiënten om meer verantwoordelijkheid te nemen over hun leven, gedrag en gezondheid. U krijgt hierdoor een coachende en begripvolle rol. Samen met de patiënt probeert u oplossingen te vinden om het dagelijkse leven zo aangenaam mogelijk te maken.

De kans op gedragsverandering is groter als uw patiënt meer zeggenschap krijgt. Motivational interviewing kan u hierbij goed helpen.

Goede zorg voor COPD

Wat houdt goede zorg in? En wat kunt u zelf doen om beter met COPD om te gaan? U leest het in de gratis Patiëntenversie van de zorgstandaard COPD.

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212