Doneer nu Gratis magazine
Joop van der Willik (COPD-Gold4) Ik train nu 2 keer per week

Je kunt meer dan je denkt, ook met COPD

Nederland heeft ruim 600.000 mensen met COPD. Als er niets gebeurt, hebben we er in 2040 800.000. COPD is tot nog toe onomkeerbaar. Wel kunnen mensen met COPD zelf wat doen voor hun gezondheid om te voorkomen dat nog meer longcellen kapot gaan en om de nog aanwezige longcellen optimaal te gebruiken. Als je bijvoorbeeld stopt met roken kan de longfunctie tot 30 procent verbeteren. Ook beweging kan een groot verschil maken.

Wereld COPD Dag op 20 november staat wereldwijd in het teken van All Together To End COPD (Iedereen samen om een einde te maken aan COPD). Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, vertelt dat het Longfonds daar een speciaal thema voor Nederland aan heeft toegevoegd: ‘Je kunt meer dan je denkt, ook met COPD’.  

Veel betere longfunctie

‘Het Longfonds financiert onderzoek naar COPD, maar stimuleert ook mensen met deze aandoening om zelf in actie te komen. Probeer zo verstandig mogelijk te leven. Wat betekent dat dan? Mocht je nog niet gestopt zijn met roken, doe dit dan alsnog. Vraag hulp als je het niet alleen kunt. Stoppen met roken heeft altijd zin, want je longen worden meteen gezonder en de nog gezonde cellen kunnen meer zuurstof opnemen. Daardoor heb je meer adem en ga je je beter voelen.. Het Trimbos instituut heeft becijferd dat de longfunctie tot 30 procent kan verbeteren als je stopt. Dat kan het verschil zijn tussen wel of geen klachten. Hulpmiddelen vallen vanaf januari bij de zorgverzekeraar  niet meer onder het eigen risico. En je bespaart natuurlijk veel geld doordat je geen rookspul meer hoeft te kopen.

Beweeg daarnaast minstens 5000 stappen per dag als je COPD hebt. Lukt dat niet, zoek dan hulp bij een beweegcoach om zover mogelijk te komen. Bewegen met een groep mensen is een heel belangrijke “behandeling”.. Het zijn dus eigenlijk allemaal leuke dingen die je kunt doen om je COPD onder controle te houden,’ aldus Rutgers.

24/7 zuurstof

Joop van der Willik (foto) uit Leusden heeft COPD: ‘Ik ben sinds vijf jaar COPD-Gold4 patiënt en zal mijn leven lang 24 uur per dag zuurstof en inhalers moeten gebruiken. Toen de longarts mij vertelde dat er COPD was geconstateerd dacht ik; dat wordt een nieuwe makkelijke stoel kopen met veel thuis bivakkeren zonder sociaal leven. Dat na een leven waarin ik veel heb bewogen. Ik tenniste competitie en oefende tenminste drie avonden in de week. Gelukkig is het allemaal anders verlopen, want na het verwerken van de eerste klap ben ik, enorm gestimuleerd door mijn echtgenote en de longarts toch gaan bewegen. Ik train nu 2 keer per week onder de bezielende leiding van een fysiotherapeut en ik biljart (absoluut geen talent) twee keer per week. Die nieuwe stoel heb ik nog maar even in de showroom laten staan.’

 
COPD challenge

In januari kunnen mensen zich weer inschrijven voor de Nationale COPD Challenge. Rutgers: ‘We organiseren dat volgend jaar voor de derde keer samen met de Bas van de Goor Foundation. Zestien tot twintig weken lang wandelen zorgverleners, zoals een longverpleegkundige, een longarts of een fysiotherapeut wekelijks met mensen met COPD. Ieder op zijn eigen tempo en langzaamaan wordt de afstand vergroot. Samen wandelen geeft plezier en ondertussen train je je spieren en verbetert je ademhaling. Zolang er geen genezing is voor COPD, kun je op deze manier je aandoening in veel gevallen beheersbaar houden.’ Kijk hier voor meer info.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212