Help mee Gratis magazine

Hoe ontstaan longaanvallen bij COPD?

Infecties met verkoudheidsvirussen leiden vaak tot longaanvallen bij mensen met COPD. Het AMC in Amsterdam doet hier verder onderzoek naar en zoekt mensen met COPD die aan dit onderzoek mee willen doen.  

Met dit nieuwe onderzoek hopen wij uiteindelijk te begrijpen waarom mensen met COPD anders reageren op een verkoudheidsvirus dan mensen zonder COPD. Dit onderzoek is vooral nodig omdat er geen goede behandeling is van longaanvallen. 

Voor het onderzoek wordt u verkouden gemaakt met een natuurlijk verkoudheidsvirus. U kunt hierdoor een longaanval krijgen. Het verkoudheidsvirus dat wij gebruiken is weinig besmettelijk en geeft relatief milde longaanvallen. Voor en kort na de opgewekte verkoudheid worden een aantal onderzoeken gedaan. 

Wie komen in aanmerking om mee te doen? 

Wij zijn op zoek naar mensen met mild COPD:

  • tussen 40-75 jaar oud,
  • die in het verleden meer dan 10 jaar gerookt hebben, maar al minimaal 1 jaar gestopt zijn met roken. 
     
Wat betekent meedoen voor u? 

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling longfunctie van het AMC en omvat 8 bezoeken. Twee bezoeken duren ongeveer een halve dag. De andere bezoeken zijn veel korter, variërend van 20 minuten tot anderhalf uur. De meeste bezoeken vinden plaats binnen een periode van twee weken. Wij proberen zo veel als mogelijk rekening te houden met uw voorkeuren voor het maken van afspraken.

Meer informatie en aanmelden

Als u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan onderzoek, dan kunt u een email sturen aan COPDonderzoek@amc.nl of bellen naar 020-5668753 (René Lutter) of 020-5667732 (vraagt u naar Yanaika Sabogal). Wij informeren u dan verder over het onderzoek, zowel telefonisch als via een brief. Uiteraard beantwoorden wij alle vragen die u heeft. Ook hebben wij mensen die al eerder hebben meegedaan aan dit onderzoek gevraagd om hun ervaringen op papier te zetten, en dat kunt u ook inzien. Als u dan nog geïnteresseerd bent, dan maken wij graag een afspraak om te zien of u inderdaad geschikt bent om deel te nemen.

Wij realiseren ons dat dit een erg belastend onderzoek voor u kan zijn. Mocht u besluiten om deel te nemen aan het onderzoek dan is het goed om te weten dat u op elk ogenblik tijdens de studie zonder opgave van redenen kunt stoppen met het onderzoek. Uw besluit heeft ook geen enkele consequentie voor een behandeling die u eventueel later moet krijgen. 

Dit oproepje komt vanuit de onderzoekers en niet vanuit het Longfonds. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt u daarom het beste met de onderzoekers zelf contact opnemen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212