Doneer nu Gratis magazine
Onderzoek blijft van levensbelang

Ontdek welk onderzoek jij mogelijk maakt

In Nederland zijn 1,2 miljoen mensen met een longziekte. Jaarlijks belanden 32.000 mensen benauwd in het ziekenhuis en één op de vier mensen overlijdt aan de gevolgen van een longziekte. Het Longfonds gaat voor een wereld zonder longziekten. Daarom besteedt het Longfonds een aanzienlijk deel van alle ontvangen donaties aan wetenschappelijk onderzoek naar chronische longziekten. In deze heftige tijd zetten Longfonds-onderzoekers zich bovendien in om bij te dragen aan de strijd tegen corona. Ontdek welk onderzoek jij mogelijk maakt. 

Mini-longen voor onderzoek naar COPD en corona

Bij een schaafwond of snee repareert de huid zichzelf binnen enkele dagen. Helaas missen de beschadigde longen bij COPD patiënten die belangrijke reparatiemogelijkheid. Voor het stijgende aantal Nederlanders met COPD is dat levensbedreigend. Daarom zet het Longfonds alles op alles om longweefselherstel mogelijk te maken. In 2018 brachten we een team van internationale toponderzoekers op de been onder de naam LONGFONDS | Accelerate. Dit team, onder leiding van Hans Clevers (Hubrecht Instituut) en Carla Kim (Harvard Medical School), zette al grote stappen. Die voortgang blijkt óók van grote waarde in het onderzoek naar het coronavirus. 

Het lukte de Accelerate-experts om in hun lab een ‘long-organoïde’ te kweken van menselijke cellen. Zo’n organoïde is een mini-orgaan dat de functie van echte luchtwegen nabootst. Dat maakt ze heel geschikt voor het onderzoek naar het repareren van kapot longweefsel.  

In de afgelopen weken kregen ze een heel andere toepassing: de onderzoekers infecteerden ze met het coronavirus. Zo konden ze zien hoe het virus de luchtwegen aanvalt. Ook zijn de mini-organen zeer geschikt om medicijnen tegen corona op een veilige, betrouwbare manier te testen. 

Lees meer over dit onderzoek

Een sterker immuunsysteem in de strijd tegen astma en corona

Astma is niet te genezen. Maar misschien wél te voorkomen. Daarom werkt een internationaal team van toponderzoekers en artsen binnen het programma LONGFONDS | Accelerate aan een medische doorbraak voor astma. In het onderzoek onder leiding Hermellijn Smits (Leids Universitair Medisch Centrum) speelt ons natuurlijke afweersysteem een grote rol.  
 
Ons immuunsysteem is gemaakt om ziekteverwekkers die binnenkomen via de longen, huid en ons maag-darmsysteem buiten te houden of te bestrijden. Bij astma reageert het immuunsysteem overdreven sterk op onschadelijke stoffen van buiten, zoals bijvoorbeeld pollen en huismijt. Wetenschappers ontdekten dat bepaalde micro-organismen die van oudsher in en op ons lichaam woonden daarbij een sleutelrol spelen. Deze ‘oude vrienden’ zijn we kwijtgeraakt door onze moderne levensstijl.  

Het Accelerate team onderzoekt hoe natuurlijke stoffen ons immuunsysteem kunnen ‘opvoeden’ en versterken. Een grote rol is daarbij weggelegd voor o.a. boerderijstof dat een gunstig effect heeft op het longepitheel. Er zijn sterke aanwijzingen dat boerderijstof ons niet alleen tegen astma, maar óók tegen virale luchtweginfecties kan beschermen. De Longfonds-onderzoekers gebruiken hun nieuwe kennis en inzichten daarom ook om onderzoek te doen naar de rol van het immuunsysteem bij corona-infecties. 

Lees meer over dit onderzoek

Op zoek naar de juiste behandeling voor kinderastma

In Nederland leven 100.000 kinderen met astma. Zij zijn vaak benauwd of hebben last van hoesten. Hierdoor kunnen ze soms niet mee doen aan sport of niet naar school. 

Bij de meeste kinderen werken de medicijnen tegen astma goed. Maar bij sommige kinderen hebben 'gewone' medicijnen te weinig effect. Zij houden last van hun ziekte of reageren slecht op de medicijnen. Welk middel het best helpt, verschilt per kind. 

Het Longfonds financiert onderzoek waarmee voorspeld kan worden welke medicijnen werken bij welk kind en welke niet. Anke-Hilse Maitland-van der Zee van het AMC werkt aan een DNA-test. Daarmee kan op een makkelijke en goedkope manier ontdekt worden welke kinderen baat hebben bij welke therapie. Als we dat weten, kunnen kinderen meteen de juiste behandeling krijgen. Ze hebben dan minder klachten, minder astma-aanvallen en kunnen toch naar dat feestje op school. 

Lees meer over dit onderzoek

Onderzoek om meer te weten over de zeldzame ziekte sarcoïdose

Bij mensen met sarcoïdose hopen ontstekingscellen zich op, vooral in de longen. Het is een zeldzame ziekte die bij ongeveer 3.000 mensen in Nederland voorkomt. Zij hebben veel pijn, last van benauwdheid en hoesten. De ziekte beïnvloedt hun leven totaal.  

Twee derde van de mensen met sarcoïdose herstelt na behandeling. Bij één derde gebeurt dit helaas niet. Hoe dit komt onderzoekt Mirjam Kool van het Erasmus MC in een door het Longfonds gefinancierd onderzoek. Als we meer weten over de  cellen en eiwitten die sarcoïdose veroorzaken, kunnen we in een vroeg stadium ontdekken bij wie de ziekte een chronisch verloop zal hebben. Zo hopen we de sleutel te vinden voor een betere behandeling waarmee de kwaliteit van leven van sarcoïdose-patiënten verbetert. 

Lees meer over dit onderzoek

Wat veroorzaakt moeheid bij COPD?

Moeheid bij COPD is een onderschat probleem. Wie COPD heeft wordt meestal vooral behandeld voor kortademigheid. Maar ruim de helft van deze mensen heeft óók last van vermoeidheid.  Het is een groot misverstand dat COPD zelf leidt tot vermoeidheid. Wat de oorzaak wél is weten we niet, en dat maakt behandeling lastig.  

Het door het Longfonds gefinancierde onderzoek van Martijn Spruit, moet meer inzicht geven in de oorzaken van vermoeidheid bij COPD. Waarschijnlijk is het een mix van factoren. Denk aan een lage fysieke conditie, bijkomende medische aandoeningen zoals suikerziekte, bloedarmoede en somberheid en slecht slapen. 

De inzichten uit dit onderzoek, kunnen uiteindelijk leiden tot een therapie op maat tegen moeheid bij COPD-patiënten. De longziekte zelf kunnen we niet genezen maar we kunnen wel bijdragen aan een beter leven voor mensen met COPD. 

Lees meer over dit onderzoek

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212