Help mee Gratis magazine
Wij bundelen voor één keer onze bussen!

De inhaalcollecte 2020

Eerder dit jaar konden we vanwege corona niet met de collectebus langs de deuren. Ook de Hartstichting en ReumaNederland konden niet langs de deuren. Daarom bundelen we voor één keer onze bussen met die van de Hartstichting en ReumaNederland. Van 12 tot en met 24 oktober lopen we de inhaalcollecte. Samen. Mét elkaar, vóór elkaar! Voor de gezondheid van iedereen, en in het bijzonder voor alle mensen met een longziekte, hart- en vaatziekte of een reumatische aandoening.

Geef deze weken aan de collectant aan de deur. Of doneer op inhaalcollecte.nl. Alvast bedankt, want dankzij jouw bijdrage kan ons werk voor een gezonder Nederland doorgaan.  

Collecteren in coronatijd

Op 13 oktober hebben wij, Longfonds, de Hartstichting en ReumaNederland, met spanning gekeken naar de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Na de persconferentie zijn we direct met elkaar om de tafel gaan zitten. We hebben zorgvuldig bekeken wat de nieuwe overheidsmaatregelen betekenen voor de collecte. Gelukkig hebben we goed nieuws: de collecte kan doorgaan!

De collecte gaat door!

Collecteren is veilig met de richtlijnen die we met het RIVM hebben afgesproken. De gezondheid van vrijwilligers en gevers staat daarbij altijd voorop. Eén-op-één contact is geen bezwaar in de buitenlucht, mits je je aan de basisrichtlijnen houdt. Bovenop deze richtlijnen is er één richtlijn over mondkapjes bijgekomen. Een mondkapje is verplicht in publieke binnenruimtes, zoals trappenhuizen van flatgebouwen. In de buitenlucht is dit niet verplicht. Maar als je het prettig vindt om een mondkapje te dragen, mag dat natuurlijk.

Veiligheid voorop

Collecteren in coronatijd vraagt om extra alertheid van ons als organisatie. We monitoren voortdurend of overheidsmaatregelen (landelijk en lokaal) aanleiding zijn om de maatregelen voor een veilige collecte verder aan te scherpen. 

Alle basisrichtlijnen voor veilig collecteren op een rij

In het belang van jouw gezondheid en die van de gever vragen we je te houden aan alle richtlijnen voor veilig collecteren. Dat wil zeggen:

  • Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis.
  • Houd altijd 1,5 meter afstand.
  • Zet de collectebus voor de deur op de grond en zet zelf twee stappen naar achteren.
  • Was voor en na iedere collecteronde je handen.
  • Maak de collectebus (handgreep + geldgleuf) na gebruik goed schoon met een reinigingsdoekje.
  • Was je handen voor en na het tellen van contante donaties.
  • In publieke binnenruimtes, zoals trappenhuizen van flatgebouwen, is een mondkapje verplicht.

Houd je bij voorkeur aan ons advies om tot ongeveer 19:30 uur te collecteren.

Veilig collecteren op drie manieren

Om jou als collectant de mogelijkheid te geven ook in deze tijd te collecteren op een manier die bij je past, hebben we drie manieren voorgesteld om te collecteren. Deze drie manieren om veilig te collecteren staan beschreven in de speciale collectantenfolder. Heb je deze onverhoopt niet ontvangen? Download de folder dan hier

Daarnaast maakten we een video over hoe collecteren in de praktijk gaat. Bekijk de video hier.

Gemeenten waar de collecte niet is begonnen

Ondanks dat collecteren mag en met de afgesproken richtlijnen veilig is, hebben de fondsen voorafgaand aan de collecte en op basis van de laatste cijfers, besloten de collecte in een aantal gemeenten niet door te laten gaan. Voor deze gemeenten blijft dit besluit gehandhaafd. Op inhaalcollecte.nl staat om welke gemeenten het gaat.

Veelgestelde vragen en antwoorden over de inhaalcollecte

We kunnen het ons goed voorstellen dat je nog vragen hebt over deze unieke collecte. Daarom hebben we alle veelgestelde vragen voor je op een rij gezet en beantwoord.

> Download hier de veelgestelde vragen en antwoorden over de inhaalcollecte 2020 

Samen gaan we ervoor!

We hebben er alle vertrouwen in dat we samen met alle collectanten van de Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds deze unieke collecte tot een geweldig succes kunnen maken. Samen gaan we ervoor!

Bijdragen aan de collecte

De deadline om je op te geven als collectant of organisator voor de inhaalcollecte is verstreken. Het is niet meer mogelijk je aan te melden. Wil je op een andere manier je steentje bijdragen aan de inhaalcollecte? Fijn, want we kunnen alle hulp gebruiken! Maak gerust gebruik van handige materialen en ideeën in de speciale toolkit voor collectanten. 

Draag je steentje bij

Van 12 tot en met 24 oktober komen onze collectanten bij je aan de deur met één gezamenlijke collectebus. Wil je alvast bijdragen, zodat ons werk voor een gezonder Nederland kan doorgaan?

Doneer nu
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212