Doneer nuBestel gratis
Familie Bakker Wij geloven heilig in het werk van het Longfonds en besloten het op te nemen in ons testament

Wat laat u de wereld na?

Uw testament kan dromen laten uitkomen. Zou het niet geweldig zijn als we een betere behandeling vinden van ernstige longziekten? Dat we op een dag kapotte longen kunnen repareren? Of dat kinderen geen astma meer krijgen? Het is de droom van ruim een miljoen mensen die elke dag opnieuw vechten tegen ernstige benauwdheid.

Dankzij wetenschappelijk onderzoek komt deze droom steeds dichterbij. Tenminste, als onderzoekers de tijd krijgen om hun werk af te maken. Met uw nalatenschap geeft u hen de tijd. Zo draagt u bij aan een wereld zonder longziekten.

Dat we ooit zelf afscheid moeten nemen, is onafwendbaar. Maar ik denk dat het eenvoudiger is te accepteren als we iets wezenlijks achterlaten.
Michael Rutgers, directeur Longfonds
Bestel de gratis brochure nalaten
TESTAMENT

Wilt u iets nalaten aan het Longfonds? Dan kunt u bij de notaris een testament laten opstellen. Zo'n testament komt in paar eenvoudige stappen tot stand.  De kosten hangen af van uw persoonlijke wensen: hoe eenvoudiger, hoe lager de kosten. Zonder testament gaan uw geld en bezittingen naar uw familieleden en als deze er niet meer zijn naar de Staat. Het Longfonds werkt samen met NuTestament. Via de website van NuTestament regelt u eenvoudig en voor een vast laag bedrag in uw eigen tempo een testament. Ontdek hoe het werkt op www.nutestament.nlOp www.testamenttest.nl kunt u testen of u een testament nodig heeft en of uw testament up to date is of aangepast moet worden.

Helpt u mee?

Nog elk jaar overlijden ruim 6.000 mensen aan een ongeneeslijke longziekte. Wij gaan net zo lang door tot alle longziekten genezen of goed behandelbaar zijn.

Daarom investeren we in wetenschappelijk onderzoek. Uw steun is hierbij van groot belang, nu en in de toekomst. Zo kunnen we werken aan onze drie grote dromen: een vaccin tegen astma, een betere behandeling van ernstige longziekten en kapotte longen repareren.

Goed om te weten

Uw nalatenschap aan het Longfonds is vrij van erfbelasting. Het Longfonds hoeft geen belasting te betalen over de ontvangen erfenis, omdat we door de Belastingdienst worden erkend als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Heeft u nog meer vragen? Vraag het onze notaris.

U kunt op verschillende manieren iets nalaten aan het Longfonds.

Erfstelling

Als u ervoor kiest om het Longfonds tot erfgenaam te benoemen, dan komt uw gehele bezit (of een deel van uw bezit) ten goede aan het Longfonds. Het Longfonds kan de enige erfgenaam zijn, maar u kunt het Longfonds ook samen met andere erfgenamen benoemen. Het geld dat overblijft nadat alle kosten zijn betaald, wordt volgens de door u vastgestelde verhouding onder alle erfgenamen verdeeld

Legaat

Een legaat kan bestaan uit een vast geldbedrag, waardepapieren of bepaalde (roerende en/of onroerende) goederen die u toekent aan het Longfonds. U kunt bijvoorbeeld uw familie als erfgenaam benoemen en daarnaast een bepaald bedrag of bezit als legaat voor het Longfonds bestemmen. De executeur van uw testament zorgt ervoor dat het legaat aan het Longfonds wordt uitgekeerd voordat uw nalatenschap onder de erfgenamen wordt verdeeld.

Fonds op naam

Een fonds op naam is een bijzondere manier om het Longfonds te steunen. U kunt een fonds op naam in uw testament opnemen of al tijdens uw leven oprichten. Met dit fonds wordt een specifiek doel gesteund, bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek naar longziekten, ter nagedachtenis aan uzelf of een dierbare. Een voorwaarde voor het oprichten van een fonds op naam is een minimale storting van 50.000 euro.

Aan dit fonds kunt u een naam geven, bijvoorbeeld uw eigen naam, de naam van een dierbare of een algemene naam. Deze naam blijft hierdoor nog lange tijd verbonden aan het Longfonds. Met een fonds op naam heeft u uw eigen fonds voor een goed doel, zonder alle administratieve rompslomp. Uw notaris kan u informeren over de bijzondere belastingvoordelen.

Vruchtgebruik

In uw testament kunt u een vruchtgebruik vastleggen. De vruchtgebruiker heeft recht op het gebruik van bepaalde goederen (bijvoorbeeld een huis of rente), maar het eigendom van die goederen behoort toe aan de hoofdgerechtigde.

U kunt bijvoorbeeld in uw testament opnemen dat u uw woning nalaat aan het Longfonds, waarbij uw partner het vruchtgebruik heeft. Uw partner kan dan zolang hij of zij leeft gebruik maken van het huis. Aan het einde van het vruchtgebruik (bijvoorbeeld als de vruchtgebruiker overlijdt of op een eerder tijdstip dat u in uw testament vastlegt), worden de door u aangewezen goederen volledig eigendom van het Longfonds.

Codicil

Een codicil is een door u zelf handgeschreven stuk, ondertekend met dagtekening, waarin u bepaalde regelingen treft voor uw overlijden. U hoeft hiervoor niet naar de notaris. U kunt slechts een beperkt aantal (inboedel)goederen via een codicil vastleggen, zoals kleding, sieraden, inboedel en boeken. Het vastleggen van onroerend goed, geld, schilderijen en kunstvoorwerpen is niet rechtsgeldig! Bovendien kunt u in een codicil geen executeur aanwijzen.

Tip: vertel één of meer mensen dat u een codicil heeft en waar uw codicil ligt. U kunt ook de notaris vragen om het originele codicil te bewaren en een aantal mensen een kopie geven in een gesloten envelop. Controleer regelmatig of uw codicil nog wel klopt.

Persoonlijk advies

Er zijn veel mogelijkheden rondom nalaten. Het Longfonds helpt en informeert u graag. Met uw vragen kunt via mail contact opnemen met Mascha Tuithof-Spanjers of via telefoonnummer (033) 43 41 234. Zij geeft u graag advies, zodat uw nalatenschap in goede handen is.

Heeft u het Longfonds al opgenomen in uw testament of overweegt u dit binnenkort te doen? Dan horen wij dat graag van u zodat wij u hiervoor bij leven al kunnen bedanken. U kunt ook hiervoor via mail contact opnemen met Mascha Tuithof-Spanjers

Bestel gratis brochure Nalaten

Laat u de wereld iets moois na? Bestel gratis de brochure Nalaten door hier het formulier in te vullen. In deze brochure leest u wat onze toekomstdromen zijn waarvoor uw steun – ook in de toekomst – van groot belang is. 

Bestel gratis
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212
E-mail
Stel uw vraag via email service@longfonds.nl