Doneer nu Gratis magazine

Steun onze oproep voor gezonde lucht

De lucht in Nederland kan en moet gezonder. Help ons het belang van gezonde lucht onder de aandacht te brengen en steun onze oproep.

.

Gezonde lucht is van levensbelang

De lucht in Nederland is op veel plekken ongezond. Jaarlijks overlijden minstens 12 duizend Nederlanders vroegtijdig door luchtvervuiling. Blootstelling aan fijnstof, stikstofdioxide en ozon veroorzaakt en verergert onder meer astma, COPD, longkanker en hart- en vaatziekten. Gezonde lucht is letterlijk van levensbelang.

Onder andere houtrook, wegverkeer, industrie en intensieve veehouderij zorgen voor luchtvervuiling. Maar liefst een kwart van alle mensen met een longziekte heeft wekelijks last van luchtvervuiling, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel (factsheet). Bij twee op de drie mensen met een longziekte leidt luchtvervuiling tot gezondheidsklachten zoals benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen of een lagere longfunctie. Eén op de acht longpatiënten (12 procent) overweegt vanwege slechte luchtkwaliteit wel eens te verhuizen. Dat kan en mag niet zo zijn, vindt Longfonds.

Iedereen heeft recht op gezonde lucht

Kinderen ademen dag in dag uit ongezonde lucht in. Voor deze kinderen én voor de toekomstige generaties jonge longen moeten we ons op alle vlakken inzetten om samen te werken aan gezonde lucht. Longfonds vindt dan ook dat er sneller en effectievere maatregelen moeten worden genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarbij roepen we de overheid op een actieve rol te nemen om kwetsbare groepen -  zoals mensen met een longziekte en kinderen - extra te beschermen.

Deel onze berichten via social media

Lees hier de veel gestelde vragen over onze oproep.

Wil je ook gezondere lucht in jouw buurt?

Steun onze oproep voor gezonde lucht. Je hoeft alleen maar je e-mailadres in te vullen.

Ja, ik wil gezonde lucht en steun de oproep
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Bellen
Bel ons op telefoonnummer (033) 43 41 212